Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Двадесет и две години зад решетките за мъжа, убил 3-годишно момиченце, защото плачело

Окончателно: Двадесет и две години зад решетките за мъжа, убил 3-годишно момиченце, защото плачело

Defakto.bg

 

Окончателно Върховният касационен съд отсъди -двадесет и две години „Лишаване от свобода“  за  Николай Шанков,  мъжът,  който миналата година уби 3-годишно момиченце във видинското село Слана бара, защото плачело ( на снимката). Престъплението е по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 115 от НК, а наказанието ще бъде изтърпявано при „строг” режим.

Пребитото детенце е дъщеря на жената, с която Шанков живеел на семейни начала.  Зверството е извършено пред по-голямата сестра на починалото дете.

Първоначалното наказание, определено от Окръжния съд във Враца е  „доживотен затвор“, но тъй като делото е  гледано по съкратената процедура, с пълно признаване на фактите в обвинителния акт,  по закон съдът бе смегчил санкцията на  25 г. зад решетките.

С въззивно решение на Софийския апелативен съд присъдата е изменена, като при условията на съкратеното съдебно следствие наложеното на Шанков наказание е било намалено на двадесет и две години  зад решетките.  Съдът е приел, че то е адекватно по вид измежду предвидените алтернативи. Тази присъда потвърди и ВКС.

Подсъдимият е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец – майка на жертвата, сумата от 80 000 лева – обезщетение за неимуществените вреди.

От  фактите по делото се разбра, че  07.05.2017 г. майката на детето отишла на работа ( завела кравите на паша), а Шанков останал в обора.  След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където се намирали двете дъщери на Георгиева. Най-малката от тях – тригодишната Аксиния, се събудила и започнала да плаче.  Момичето било родено недоносено, безпомощно, не можело да ходи самостоятелно и да говори.  Тъй като момиченцето не спирало да плаче, Шанков  започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото. После го съблякъл голо и ударил детето с  желязната тръба по главата.  Побоят продължил с ритници и удари, докато тригодишната Аксиния спряла да диша и да реагира.

Шанков е осъждан и за други  престъпления от общ характер.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.