Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Двадесет и две години зад решетките за мъжа, убил 3-годишно момиченце, защото плачело

Окончателно: Двадесет и две години зад решетките за мъжа, убил 3-годишно момиченце, защото плачело

Defakto.bg

 

Окончателно Върховният касационен съд отсъди -двадесет и две години „Лишаване от свобода“  за  Николай Шанков,  мъжът,  който миналата година уби 3-годишно момиченце във видинското село Слана бара, защото плачело ( на снимката). Престъплението е по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 115 от НК, а наказанието ще бъде изтърпявано при „строг” режим.

Пребитото детенце е дъщеря на жената, с която Шанков живеел на семейни начала.  Зверството е извършено пред по-голямата сестра на починалото дете.

Първоначалното наказание, определено от Окръжния съд във Враца е  „доживотен затвор“, но тъй като делото е  гледано по съкратената процедура, с пълно признаване на фактите в обвинителния акт,  по закон съдът бе смегчил санкцията на  25 г. зад решетките.

С въззивно решение на Софийския апелативен съд присъдата е изменена, като при условията на съкратеното съдебно следствие наложеното на Шанков наказание е било намалено на двадесет и две години  зад решетките.  Съдът е приел, че то е адекватно по вид измежду предвидените алтернативи. Тази присъда потвърди и ВКС.

Подсъдимият е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец – майка на жертвата, сумата от 80 000 лева – обезщетение за неимуществените вреди.

От  фактите по делото се разбра, че  07.05.2017 г. майката на детето отишла на работа ( завела кравите на паша), а Шанков останал в обора.  След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където се намирали двете дъщери на Георгиева. Най-малката от тях – тригодишната Аксиния, се събудила и започнала да плаче.  Момичето било родено недоносено, безпомощно, не можело да ходи самостоятелно и да говори.  Тъй като момиченцето не спирало да плаче, Шанков  започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото. После го съблякъл голо и ударил детето с  желязната тръба по главата.  Побоят продължил с ритници и удари, докато тригодишната Аксиния спряла да диша и да реагира.

Шанков е осъждан и за други  престъпления от общ характер.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.