Последни новини
Home / Законът / Без предсрочна свобода за Цветан Пъков, прегазил 6-годишно дете

Без предсрочна свобода за Цветан Пъков, прегазил 6-годишно дете

Defakto.bg

Цветан Пъков, осъден за прегазването на 6-годишно момче в Панагюрище, няма да напусне предсрочно затвора. Това постановиха Калин Калпакчиев, Вера Цветкова и Петър Гунчев от Софийския апелативен съд. Определението е окончателно.

А случаят бе шумен, пореден трагичен епизод от войната на пътя. На 14 април 2015 г. джипът на Пъков блъска каращият колело Петър Гевечанов и детето умира. Експертиза установява превишена скорост – вместо разрешените в населено място 50 км/ч, джипът се е движел със 78 км/ч.

Делото преминава по съкратената процедура, Цветан Пъков признава фактите по обвинението и след намаляване на наказанието с 1/3 е осъден на 4 години затвор, както и на 7 години забрана да шофира. Още на първа инстанция осъденият обяви, че наказанието му е твърде голямо.

През февруари т.г. Софийският градски съд е уважил молбата на Пъков за условно предсрочно освобождаване, за остатъка на присъдата от 5 месеца и 21 дни. Аргументите са, че вече е излежал над половината от наказанието, работил е зад решетките и се е поправил. Отказано му е обаче „опрощаване“ на остатъка от забраната да шофира.

Пъков не се е поправил, заявяват тримата от САС. И отменят определението за предсрочното му освобождаване.

В затвора той наистина е демонстрирал примерно поведение, многократно е награждаван, назначен е на постоянна работа на външен обект, затвърдил е уменията си за самоконтрол, признават апелативните съдии. Факт е и изпълнението на едно от условията за предсрочна свобода – излежал е повече от половината от присъдата си.

Но в същото време в становище на главен инспектор от затворническото общежитие в Казичане се заявява, че макар първоначалната оценка на риска от рецидив да е ниска, при Пъков е налице „проблемна зона“ – той не признава вината си и отхвърля извършеното от него да е престъпление.

„От данните по делото се налага извод, че осъденият не може да се ползва от привилегията на предсрочното условно освобождаване. Макар в определението си проверяваният съд (СГС – б.р.) да излага и демонстрация на желание от негова страна да се поправи, в действителност липсва такова отношение към факторите, които са го довели до осъждане“, се казва в определението на апелативния съд.

И още: „У Пъков липсва изградена критичност към криминалното му поведение, изразяващо се в омаловажаване на сторените от него правонарушения, схващане, че това не е престъпление и всеки е под възможен риск да изпадне в такава ситуация, склонност да се прехвърля вината на жертвата (дете на 6 години), на базата на които се отхвърля извършеното от него като престъпление. В този смисъл следва да се има предвид и съденото му минало, както и извършените нарушения по ЗДвП. Изложеното не се променя съществено от факта на многократните награждания на осъдения и положителната му промяна… Доказателствата за поправянето следва да са единни и непротиворечиви, а е нужно и да бъдат затвърдени„.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.