Последни новини
Home / Законът / Нова експертиза по делото „Хитрино“ разпореди СГС

Нова експертиза по делото „Хитрино“ разпореди СГС

Defakto.bg

Нова, трета поред експертиза, ще изяснява причините за трагедията на гара Хитрино. Тя бе разпоредена от съдия Петя Алексиева от СГС по едно от гражданските дела, водени от пострадали и близките на загиналите.

На 10 декември 2016 г. след преобръщане на влакова композиция на гара Хитрино и изтичане на газ от една от цистерните мощен взрив уби 7 и рани 29, десетки домове в шуменското село бяха изпепелени.

Разнобоят в експертизите

Папките по наказателното дело в Шумен

Разследването, водено от НСлС, приключи със заключение, че единствената причина за станалото, е превишената скорост на влаковата композиция и се позова на заключенията на множество експертизи. Прокуратурата предаде на съд главния машинист Димитър Михнев и помощника му Радослав Петров. Наказателното дело тръгна в началото на годината в Окръжния съд в Шумен.

Междувременно, през март т.г., превозвачът „Булмаркет“ огласи данните на друга, чуждестранна експертиза, изготвена от  румънски и германски специалисти. Нейните заключения са точно обратните – не високата скорост, а повреда на релсовия път е причинила трагедията. При изправен път и заключени стрелки композицията е нямало да дерайлира до скорост от 111,5 км/ ч., а инцидентът става при 79,5 км/ч., заключава екип от вещи лица от Румъния, воден от Лука Пъиш. Освен това в докладите се заявява, че взривилата се цистерна не е отговаряла на Конвенцията за международни железопътни превози, но въпреки това е била обявена у нас за безопасна от железниците.

Срещу заключението за цистерната се обяви собственикът й, френска компания. А от прокуратурата казаха, че нямат никаква причина да приемат заключенията на „частната“ експертиза. Още повече, че неизправността на жп пътя е била старатгелно изследвана и от нашите специалисти, не открили неизправности.

Гражданското дело на Гаяне Маркова

Близките на загиналите и ранените от Хитрино заведоха над 30 граждански дела срещу превозвача „Булмаркет“ за общо над 5 милиона лева обезщетения. Всички те са в СГС, по адреса на централата на ответника, но повечето бяха спрени до окончателното приключване на наказателния процес.

Трима съдии в Софийския градски съд обаче дават ход на четири граждански дела, отказвайки да чакат финала на наказателното поризводство (докато се произнесе последната трета инстанция може да минат и години).

Едно от тръгналите дела е по иск на Гаяне Маркова – ранена след взрива, чийто дом е изпепелен. То се гледа от съдия Петя Алексиева.

На последното заседание от „Булмаркет“ са довели като свидетел и един от румънските експерти, дали заключение за вината на железниците по случая.

 

А СГС назначава своя експертиза в България за причините за трагедията, на базата на която ще преценява вините по иска за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите.

Чака се новото заключение, ще е интересно.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.