Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАС Георги Чолаков: Административните съдилища трябва да бъдат запазени

Председателят на ВАС Георги Чолаков: Административните съдилища трябва да бъдат запазени

Defakto.bg
Георги Чолаков

Действащите в момента 28 административни съдилища в страната трябва да бъдат запазени, за да се гарантира правната защита на гражданите. Това заяви в предаването „Преди всички“  по  БНР председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков:

„Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд. Може да има реорганизация на бройките. Да, ако някъде административните съдии са в повече от това, което има като натовареност, може да се проведе процедура по съкращаване или преместване. В Бургас са свръх-натоварени, имат над 20 дела на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. Административното правосъдие трябва да е близо до всички граждани, които търсят защита от администрацията. Ако един човек обжалва размера на пенсията си с 5 лева или социалната си помощ, и трябва да пътува от Видин до София например, той ще се откаже да води този спор.  Така на практика администрацията ще бъде безконтролна, поясни съдия Чолаков. Затова ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд.  Възможно е на някои места да има реорганизация на бройките – чрез процедура по преместване, за да се преодолее проблемът с неравномерната натовареност, добави председателят на ВАС.

От 16 април т.г. административни съдии от Ямбол и Сливен ще бъдат командировани да правораздават в Бургас. По този начин ще се разреши проблемът със свръхнатовареността на Административния съд в Бургас и ще се намалят сроковете за разглеждане на делата там, каза съдия Чолаков.

„Конституционният съд да тълкува разпоредбата на член 125 алинея 2 от Конституцията дали конституционният законодател е възложил задължително на Върховния административен съд да разглежда и се произнася по законосъобразност на актове на министри и на Министерски съвет. Едно такова тълкуване би помогнало Върховният административен съд да не гледа като първа инстанция всички актове на министри и на Министерски съвет“.

Чолаков добави още:

“ Извърших реорганизация във всички отделения, като съответно преместих една материя от едно отделение в друго, за да може там да се освободи възможност да влезе бърза материя. Така всички отчуждавания също са пренасочени в друга материя, като уволненията ги преразпределих между три отделения. Тези, които са във Втора колегия, които се занимават с този вид дела, защото е опасно тези дела да се пръснат между всички съдии и това ще доведе до доста противоречива практика. Затова делата за уволнения си останаха в рамките на Втора колегия“.

Бяха предприети мерки за рязко съкращаване на сроковете за разглеждане и решаване на над 300 дела за уволнения на държавни служители, полицаи и военни, дела за статут на бежанци, както и дела за отчуждавания на имоти или части от имоти по Закона за държавната собственост. Те  трябва да бъдат насрочени и приключени в срок до 30 юни т.г., като първоначално голяма част от тях са били определени за разглеждане за средата на 2019 г.

 

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.