Последни новини
Home / Законът / Проучване на БТПП: Корупцията е основна пречка пред бизнеса за участие в обществени поръчки

Проучване на БТПП: Корупцията е основна пречка пред бизнеса за участие в обществени поръчки

Defakto.bg

Основни пречки за фирмите у нас са корупцията, административните спънки, непосилните изисквания и неясноти в Закона за обществените поръчки (ЗОП), показват резултати от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведена сред нейни членове в периода между 12-и и 16-и март тази година. Анкетата е мотивирана от среща с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове в България.

Цели 42% от компаниите, участвали в проучването на БТПП, смятат, че има предварително набелязан печеливш кандидат при избора за изпълнителен на даден обществена поръчка. Едва 22% от анкетираните фирми са успели да спечелят обществени поръчки, а 20% не са участвали никога в подобни търгове, изтъквайки ред причини за тяхната незаинтересованост: попълване на много и сложна документация (според 55% от анкетираните), непосилни за малките и средни предприятия (МСП) гаранции (според 30%), липса на информация за поръчките (според 21% от фирмите), невъзможност за МСП да извършат целия обем на съответната поръчка (според 17% от участвалите в анкетата компании).

С оглед на всичко това участвалите в анкетата на БТПП правят няколко предложения, като най-голям процент от тях (61%) настояват обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път при ясни критерии.

44% от запитаните не смятат, че трябва да се включват субективни критерии като отлагане на плащанията и специфични конкретни изисквания, отнасящи се до определен модел или услуга, докато 38% предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки да бъде изпълняван от МСП, а 30 на сто предлагат да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми.

Според едва 13% от фирмите, участвали в анкетата на БТПП, има подобряване в прозрачността на процедурите за обществени поръчки след влезлия в сила от април 2016-а година нов Закон за обществените поръчки (ЗОП), цели 56% не забелязват никаква промяна, а 31% не могат да вземат отношение по този въпрос с оглед на липсата на преки наблюдения.

От БТПП посочват, че с направените бизнес предложения по-голям брой малки и средни предприятия биха имали интерес и желание да участват в процедури за обществени поръчки.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.