Последни новини
Home / Законът / За подкупи е обвинен бивш зам.кмет на Плевен

За подкупи е обвинен бивш зам.кмет на Плевен

Defakto.bg
Алексей Зелов

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу заместник-кмета на община Плевен Алексей Зелов. Обвинението е за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева, съобщава държавното обвинение.

Зелов е обвинен, че в периода от месец ноември 2011 г. до месец април 2014 г. е искал и получавал пари, като управител на фирам, които не му се полагат.  С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г. Зелов е осъществил престъплението в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-кметът на община Плевен.

Ето и пълният текст на съобщението:

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бивш заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

През периода ноември 2011 г. – април 2014 г. в условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, заместник-кметът искал и получавал пари, които не му се следват, от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г.

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на дружеството само, ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4 – 6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.

На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага, след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.