Последни новини
Home / Законът / За подкупи е обвинен бивш зам.кмет на Плевен

За подкупи е обвинен бивш зам.кмет на Плевен

Defakto.bg
Алексей Зелов

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу заместник-кмета на община Плевен Алексей Зелов. Обвинението е за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева, съобщава държавното обвинение.

Зелов е обвинен, че в периода от месец ноември 2011 г. до месец април 2014 г. е искал и получавал пари, като управител на фирам, които не му се полагат.  С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г. Зелов е осъществил престъплението в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-кметът на община Плевен.

Ето и пълният текст на съобщението:

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бивш заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

През периода ноември 2011 г. – април 2014 г. в условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, заместник-кметът искал и получавал пари, които не му се следват, от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г.

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на дружеството само, ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4 – 6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.

На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага, след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.