Последни новини
Home / Законът / Парламентът избира наследник на „уволнения“ Георги Гатев в Бюрото за СРС

Парламентът избира наследник на „уволнения“ Георги Гатев в Бюрото за СРС

Defakto.bg

Парламентът стартира процедура за избор на нов член и зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Той трябва да заеме мястото на „уволнения“ от депутатите Георги Гатев до края на мандата му – 5-годишният мандат на този състав на Бюрото за СРС изтича през декември. Негов председател е Бойко Рашков.

На снимката горе: 19 декември 2013 г., членовете на Бюрото за контрол на СРС полагат клетва в парламента. Отляво надясно: Илия Ганев, Бойко Рашков, Георги Гатев, Огнян Стоичков, Огнян Атанасов

Георги Гатев

Правомощията на зам.-председателя Гатев бяха прекратени от НС на 15 март без дебат и изслушване, а гласуването в парламента беляза финала на скандална сага, тръгнала от съобщение на прокуратурата и последвана от решение на ДАНС за отнемане на допуска на юриста до строго секретни материали. Последваха решения на Държавната комисия за сигурността на информацията и на Върховния административен съд, които потвърдиха отнемането формално, без да дадат отговор на основния въпрос: кои точно правила и норми е нарушил зам.-председателят на независимото Бюро и как е доказано това. Гатев, на свой ред, бе категоричен – не е получил никаква възможност ефективно да се защити и ще потърси правата си в Страсбург.

Сега с процедурни правила парламентът е открил процедурата за избор на негов наследник. В тях се предвижда 10-дневен срок за издигане на кандидати (правилата са приети на 28 март). Номинациите се правят от парламентарни групи. (Георги Гатев бе номиниран навремето от ДПС).

Законовите изисквания към членовете на Бюрото, общо петима, сред които председател и зам.-председател, са да са имат минимум 8 г. юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в тези за опазване на обществения ред. Както и достъп до класифицирана информация с ниво „Строго секретно“.

Приетите сега правила доуточняват, че освен писмени мотиви за професионалните и нравствени качества на номинираните кандидати, се представят също документи за стажа, медицинско за липса на психически заболявания, декларация, че лицето не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер.

Кандидадите, които минат проверката за допустимост на парламентарната комисия за контрол на службите и СРС, подават в секретното деловодство на НС копие от валидно разрешение за допуск до ниво „Строго секретно“, както и документи за проучване за надеждност. Онези, които нямат валиден допуск, минават проучване от ДАНС и попълват въпросник за ниво „Строго секретно“. Всички представят нотариално заверена декларация за имущество, вземания и задължения.

После следва публично изслушване в ресорната комисия начело с Димитър Лазаров (ГЕРБ) и избор в пленарна зала с гласовете на мнозинството от присъстващите.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.