Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът прекрати делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца

Спецсъдът прекрати делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца

Defakto.bg

Обвинението срещу Павел Александров е неясно и противоречиво

Специализираният наказателен съд прекрати производството по делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и трима бивши служители и върна делото на спецпрокуратурата.

Случи се на проведеното днес разпоредително заседание, по новите правила на НПК. Обвиненията са противоречиви и неясни, което нарушава правото на защита, прие съдът.

Павел Александров е обвинен, че е мотивирал останалите трима подсъдими – Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова – да участват в престъпен сговор. Конкретно – да подписват финансови документи, с които неправомерно са харчени пари от бюджета на Фонда, включително за командировки и семинари. А самият той е вземал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни причини и без да е посочена спешна необходимост от това.

Специализираната прокуратура ще обжалва решението в седемдневен срок, обяви прокурор Ирина Арменова.
„И като човек, и като магистрат – най-скандалното е, че в случая се касае за лечение на деца, че са нарушавани правата на децата и правото им да бъдат лекувани по адекватен начин, така че да бъде осигурено тяхното лечение. По делото са проведени разпити на родители, чиито деца са починали, и определено, не само, че не е приятно, но по принцип е много укоримо поведението на подсъдимите“, каза тя, цитирана от БНР.

Пред съда Павел Александров обяви, че обвиненията срещу него са тръгнали от чиновници в здравното министерство, които не са били съгласни с него и с екипа му.

Адвокатът на Александров Диана Ангелова заяви, че по времето, когато е бил шеф на Фонда за лечение на деца, най-много деца са били лекувани в чужбина и са спестени най-много средства, освен това не е имало протести и недоволство от страна на родителите.

През август миналата година специализираният съд върна за доразследване делото срещу Александров. В средата на февруари определението беше потвърдено на втора инстанция.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.