Последни новини
Home / Законът / Министрите Цачева и Радев: Имахме информация за бягството още от лятото, но за жалост – избягаха

Министрите Цачева и Радев: Имахме информация за бягството още от лятото, но за жалост – избягаха

Defakto.bg
Валентин Радев
Цецка Цачева

За подготовката за бягство на Владимир Пелов имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдието и на заинтересованите от това.  Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев при изслушването му в парламента за избягалите вчера от Централния софийски затвор двама затворници.  Информацията му потвърди и  правосъдният министър Цецка Цачева.

По – рано БСП поиска изслушването на министрите на вътрешните работи и правосъдното ведомство. “  Двама убийци напускат необезпокоявано най – охранявания у нас затвор и сега са незнайно къде“, заяви Иван Иванов, настоявайки за актуална информация от министрите.

„Взети са необходимите мерки във връзка с тази оперативна информация, но за жалост се случи така, че той (информацията е била за рецидивиста Пелов) сега избяга от затвора, коментира Радев. Той посочи, че в момента работи щаб в СДВР. Охраняват се границите, през които очакваме да излязат двамата избягали затворници.

„В момента се води следствие и не мога да кажа повече, но мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата“, допълни Радев.  От думите му се разбра, че разпитваните са  лица, които са им помагали или се очаква да им помагат.  Министърът   увери Славчо Велков от БСП, че МВР има предвид възможността бегълците да се укрият в места, които добре познават. Преди това в питането си депутатът от левицата припомни, че по принцип, такива хора, които не могат да избягат, се укриват в добре познати места, в случая Ботевградският и Тетевенския Балкан.

На въпрос – има ли вероятност бегълците да са минали границата, вътрешният министър отговори: „Те от затвора избягаха, вие ме питате за границата?!“

Министър Цецка Цачева потвърди информацията, че институциите са знаели за подобни намерения на единия от избягалите, но година по-рано: „Самият факт обаче, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият е бил с нож, другият – с огнестрелно оръжие, с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор“.

Според Цачева,  в случая „безспорно става дума за човешки грешки и за техническо недокомплектоване на действащите системите за сигурност“.

По повод констатацията на депутати от опозицията за бягството на двамата рецидивисти, че „държава няма“ и поисканата оставка на ресорните министри, Цачева пред журналисти заяви:  „Тогава, когато министър-председателя ми поиска оставката – знаете, че всеки министър е готов, и се прецени, че отговорността се носи персонално, тогава ще я подам“.

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: И граф Монте Кристо избяга

Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания „Алкатраз“.  Този коментар направи председателят на правната комисия в Народното събрания Данаил Кирилов.

Объркването на Кирилов идва от това, че граф Монте Кристо е литературен герой от едноименния роман на Александър Дюма-баща. Въпреки това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подкрепи тезата му.

„Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас“, заяви Цветанов.     (Цитат на деня Дневник)

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Един коментар

  1. Митко Червеняков

    Митко Червеняков Е, като сте имали, а не е направено нищо досега, не намирате ли съучастници в това дело на бездействието!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.