Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата уведоми: Двамата, избягали от Централния затвор през 2014-а, са в чужбина

Прокуратурата уведоми: Двамата, избягали от Централния затвор през 2014-а, са в чужбина

Defakto.bg

Докъде е издирването на други двама бегълци от Централния затвор – Хосе Мартинез (на снимката вдясно) и Николай Николов (вляво), уведоми днес Софийската районна прокуратура.

Тяхното бягство през април 2014 г. също взриви духовете, особено след като се оказа, че са разрушили стена и са напуснали затвора през помещението на пароцентралата, където е работил Николай Николов-Шатката. Той бе с присъда от 20 г. за убийство. Гватемалецът Хосе Мартинез бе арестант, подсъдим за грабеж и незаконно оръжие. Предполагаше се, че кола ги е чакала на страничния вход, откъм следствения арест. Липсата им бе открита едва при вечерната проверка след 20 ч., а бяха избягали часове по-рано – към 17,30 ч.

Сега от СРП информират: Мартинез е задържан, предстои неговото предаване. За Николов има информация, че е във Великобритания, данните се проверяват.

Ето пълното съобщение:  

„На 31.05.2016 г., СРП е внесла обвинителен акт срещу Хосе Мартинез и Николай Николов за това, че:

На 30.04.2014 г., за времето от 17:10 часа до 20:30 часа, в гр. София, ул.„Генерал Столетов” № 21, като затворници, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, в съучастие като съизвършители, избягалиотЗатвора – гр.София, като за бягството си послужили с разрушаване на стена. Описаното представлява престъпление по чл. 297, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

В хода на разследването по описаното по-горе производство, по отношение на Мартинез е издадена европейска заповед за арест, в изпълнение на която е получена информация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР, че същият е установен на територията на Република Португалия, гр. Лисабон, където е задържан. Предстои предаването му на българските власти.

Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват. При потвърждаване на тези сведения, предстои предаването му на компетентните органи на Република България“.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.