Последни новини
Home / Законът / Цачева освободи шефа на ГД „Изпълнение на наказанията“ и началника на Софийския затвор

Цачева освободи шефа на ГД „Изпълнение на наказанията“ и началника на Софийския затвор

Defakto.bg

Първи жертви на бегълците рецидивисти от Софийския затвор  вече са налице – това са главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Свилен Цветанов
Петър Кръстев

Министърът на правосъдието Цецка Цачева, на която опозицията днес също поиска оставката заради арогантното бягство през парадния вход на столичния затвор  от опасните  престъпници Владимир Пелов и Радослав  Колев (  и тя отказа),    на свой ред е поискала от постовете си да слязат шефовете в местата за лишаване от свобода.  И двамата са подали оставки.  На тяхно място временно са назначени служители от  Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.  В съобщение до медиите  правосъдното министерство  акцентира, че това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов, макар че по закон назначаването и освобождането на затворническите шефове си е правомощие на правосъдния министър.

Ето и съобщението на правосъдното министерство:

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава. След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.