Последни новини
Home / Законът / Върховна административна прокуратура: Хиляди родители не записват децата си на училище

Върховна административна прокуратура: Хиляди родители не записват децата си на училище

Defakto.bg

Хиляди родители нарушават Закона за предучилищното и училищното образование. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). Резултатите й бяха оповестени днес.

А те са нелицеприятни: установени са 4 835 родители, които не записват децата си в задължителната предучилищна детска градина и училище, както и 8 278 случаи на родители, които не осигуряват присъствието на децата си там. Сиреч нехаят.

Ето съобщението на ВАП:

„Върховна административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност на територията на цялата страна по спазване на изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

Проверката е реализирана от ВАП чрез възлагане от териториалните прокуратури на кметовете на общините.

В хода на проверката, от длъжностни лица, определени от кметовете на общините са инспектирани и установени следните брой нарушения за цялата страна по реда на чл.347 от ЗПУО.

Към момента налице са 4835 родители, които не изпълняват задължението си да запишат децата си, подлежащи на задължително предучилищно или училищно образование, в детска градина или училище.

В 8278 случаи са констатирани родители, които не осигуряват присъствие на децата си, подлежащи на задължително предучилищно образование, записани в целодневна, полудневна или почасова форма на организация в детска градина или училище, или подлежащи на задължително училищно образование, записани в дневна, вечерна, дистанционна или комбинирана форма на обучение в училище.

Установени са 264 родители, които не осигуряват присъствието на децата си в допълнителното обучение по чл. 124, ал. 2 от ЗПУО.

С оглед констатациите от проверката от компетентните органи са съставени 1173 АУАН и 509 НП (наказателни постановления, обичайно за глоби).

В 62 случая прокурорите са ангажирали по реда на надзора за законност кметовете на общините, които не са определили длъжностни лица за извършване на проверките.

Целта на проверката е да се обезпечи конституционното право на децата на образование.“

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.