Последни новини
Home / Законът / Министрите Цачева и Радев: Трети ден без следа от бегълците на затвора. Стига с тази чистачка!, зове МВР- шефът

Министрите Цачева и Радев: Трети ден без следа от бегълците на затвора. Стига с тази чистачка!, зове МВР- шефът

Defakto.bg

Трети ден без следа от избягалите затворници, потвърди вътрешният министър Валентин Радев

Повече от един служител в затвора не си е свършил работата,  смята Цецка Цачева

Министрите Цачева и Радев преди изслушване за бягството на затворниците в парламента

В телевизионни изявления тази сутрин министрите на вътрешните работи и на правосъдието, Валентин Радев и Цецка Цачева на практика потвърдиха,  че няма и следа от бегълците – рецидивисти от Софийския затвор.

„Не мислим нищо, а действаме. Надявам се да заловим избягалите затворници“ – така вътрешният министър Валентин Радев коментира пред Нова тв бягството на 3 април от  Софийския затвор на опасните рецидивисти Пелов и Колев.

„Навсякъде има разпространени снимките им и са дадени инструкции. Всичко за тях е затворено, защото са много опасни и въоръжени, Разпитваме всички близки и роднини, тези, които те са имали контакти. Няма нищо лесно, но само заради тях са впрегнати допълнителни сили“, каза вътрешният министър Валентин Радев.  „Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал. Бягството му може би е било предотвратено миналата година“, коментира той факта, че МВР още от 2017-а е имало информация за планирано бягство на един от двамата рецидивисти.

Според Валентин Радев, ако заплатите на надзирателите са добри и условията също по-добри, тогава нямаше да има подобни случаи.

Вътрешният министър показа известно отегчение по темата за храбрата чистачка, хигиенистката в затвора Христина Александрова, която бе хукнала след бегълците, за да предотврати бягството им, а поведението й заслужи обществени симпатии на фона на опасните бегълци, неутрализирали охраната на затвора.    „ Стига с тази чистачка. Гонил ги е социалният работник Кръстьо, по който Пелов е стрелял“

„Чистачката е тичала след бегълците, защото не е осъзнавала какво става“,  заяви още министър Валентин Радев .

Пред Нова тв (вчера) обаче,  Христина Александрова не демонстрира  героизъм, а  простичкия си подтик си в онзи  момент:  „От уплаха почти нищо не видях, но като видях че стрелят по човека хукнах след тях, за да реагират други хора, защото стрелят..  Казаха ми да се махам. Беше много страх..”

Повече от един служител в затвора не си е свършил работата заради бягството, проблемът е в охраната, заяви министър Цачева пред bTV тази сутрин.

Един-единствен служител на Централния софийски затвор е имал възможността да спре с оръжие рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха през централния вход на обекта. Той обаче бил повален от тях. Това пък стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева BTV в студиото на „Тази сутрин”.

Електронна игра тетрис е получил Владимир Пелов, преди да избяга. Влязъл е в помещението въоръжен, няма как оръжието да е било в пратката, пратките се проверяват

„Единственият въоръжен пост е на бариерата. Служителят, когато ги вижда да излизат от вътрешната врата, той тръгва срещу тях. Те го повалят. Тръгва след тях, вади оръжие, но районът е с леки автомобили, граждани”, разказа тя какво е видяла на записите от камерите. Там след това се виждат и други надзиратели. Според разпоредбите обаче те не са въоръжени – дори и с палки.

Заради бягството вчера с постовете си се разделиха шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.  Начело на ГДИН поне временно ще застане един от зам.-директорите на Главна дирекция „Охрана” (Цачева не можа да си спомни дали фамилията му е Миладинов, или е Младенов – б.р.).  От ГДО ще направят и анализ на организацията на охраната в Централния софийски затвор, каза още Цачева.

Най-лесно е да си подам оставката, но това няма да реши системен проблем, каза министърът на правосъдието по повод тежкия инцидент с избягалите от затвора опасни рецидивисти.

„Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам. Министърът на правосъдието по закон има отговорност за общото ръководство и контрол. Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват”, повтори Цачева тезата си по повод призивите на опозицията да напусне поста си.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.