Последни новини
Home / Законът / Шест месеца условно за съдия, извършил престъпление по служба

Шест месеца условно за съдия, извършил престъпление по служба

Defakto.bg

Софийски градски съд е признал за виновна съдия Анелия Рашева от Районен съд Видин и я осъдил на шест месеца лишаване от свобода условно. През 2009 година Рашева бе разкрита, че в нарушение на случайния подбор на делата, е иззела, решила и прекратила искова молба в полза на свой близък,  която е била разпределена на друг съдия – докладчик по делото.  За да помогне на своя близък да си получи заем от 1000 лева обаче, съдията е фалшифицирала протокола за случайното разпределение на делата.  По този повод Рашева бе отстранена от длъжност, а сега и осъдена.    

Ето какво още съобщава СГП по случая: По обвинителен акт на прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, на 19.02.2018г. Софийски градски съд призна за виновна подсъдимата АНЕЛИЯ PAШЕBA  –  съдия в Районен съд – Видин, в това, че в периода от 20.03.2009 г. до 27.04.2009 г. в гр.Видин в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – съдия в Районен съд – гр.Видин, нарушила служебните си задължения, визирани в чл.9, ал.1 от Закона за съдебната власт и от деянието са настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в увреждане на законосъобразното и нормалното протичане на съдопроизводството, сериозно накърняване на авторитета на съда и намаляване на доверието на обществото във функционирането на съдебната система – престъпление по чл.282, ал.2, вр. ал.1 от НК. Съдът наложи наказание лишаване от свобода за срок от 6 / шест/ месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години.

В инкриминирания период от време съдия Рашева, в нарушение на служебните си задължения относно случайния избор съгласно  чл. 9 ал.1 от ЗСВ е взела за разглеждане и решаване като съдия-докладчик искова молба с Вх. № 2802/2009 г. по описа на Районен съд – гр.Видин, която съгласно програмата за случаен избор е била разпределена на друг съдия – съдия-докладчик Даниел Димитров при РС- гр.Видин.

Ищец по молбата бил близък приятел на съдия Рашева, който преди това споделил с нея, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лева от друго лице, но при консултация с адвокати разбрал , че вземането му било погасено по давност. Съдия Рашева  предложила на приятеля си да му помогне, като започнала да му дава консултации за отправяне на нотариална покана, а в последствие и за изготвяне на искова молба до Районен съд – Видин. Обещала на приятеля си и да реши лично делото. По изготвена по указания на съдия Рашева искова молба било образувано гр.д. № 484/2009 г. по описа на РС-гр.Видин. В нарушение на закона Рашева взела исковата молба, подменила протокола за случайно разпределение на делото и започнала да го разглежда. В периода на висящност на производството, синът на ответника по делото се разплатил с приятеля на Рашева, който поради това подал молба за прекратяване на производството и Рашева го прекратила.

Целта на подсъдимата съдия Рашева е била да се облагодетелства приятеля й с 1000 лева, което и постигнала, извършвайки престъпление по служба.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.