Последни новини
Home / Законът / Затворник е нападнал конвой в Софийския затвор, ранени няма (обновена)

Затворник е нападнал конвой в Софийския затвор, ранени няма (обновена)

Defakto.bg

Министър Цачева свиква шефовете на всички затвори на 10 април

Надзирател в Софийския централен затвор е бил ударен от лишен от свобода. Нападението е станало около 21.00 часа в четвъртък, съобщи Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите у нас.  Информацията по- късно бе потвърдена и от Министерство на правосъдието.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.   Срещата е насрочена за 10 април 2018 г. от 13.00 часа в Министерството на правосъдието,  ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата и спешните мерки, които трябва да се набележат за неговото отстраняване.

При снощния случай,  надзирателят конвоирал затворник от болницата до корпуса, когато бил ударен няколко пъти в лицето.  След намесата на други охранители ситуацията била овладяна.

Не е имало опит за бягство, каза Михайлов и допълни, че пострадалият е настанен в „Пирогов“,  той е в добро състояние. Подобни случаи са ежедневие в затворите, допълни синдикалистът пред Нова тв.

„Често има такива. На мястото, където е започнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нападение, мисля, че отново с хладно оръжие. Тогава колегата е наранен, но е успял да действа професионално. Ежедневие са случаите на агресия, повечето вербална, но често започват да стават и тези с физическа агресия“, каза той.  По случая е образувано разследване. Изясняват се причините за нападението.

В същото време продължава издирването на избягалите от Софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев.

Михайлов потвърди, че служителите от местата за лишаване от свобода готвят нов протест на 10-и април.  Искането им вече не е само за по-високи заплати и по-добри условия за труд, но и в защита на колегите си, които бяха упрекнати за бягството на рецидивистите.

„От 10 години алармираме, че сигурността в затворите не е гарантирана и охраната е под критичната точка, защото има недостиг на хора. Мисля, че е крайно време държавата да се вземе в ръце и да обърне внимание на финансирането на местата за лишаване от свобода”, заяви вчера пред БНР Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите.

 Ето съобщението на Министерството на правосъдието:

„На 5 април 2018, около 21 часа, на територията на затвора –София, при вътрешно конвоиране на  лишен от свобода от двама служители към приемно отделение,  същият без видима причина е посегнал и ударил единия конвоиращ постови надзирател. Лицето незабавно е неутрализирано и фиксирано чрез използване на фиксиращи средства.

Същевременно на служителя е оказана незабавна медицинска помощ в корпуса на затвора, а след това и във външно болнично заведение.

На място е извикана оперативна група, образувано е досъдебно производство за посегателство над служител. Уведомен е наблюдаващият прокурор и ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов. Предприети са действия спрямо овладяване на агресивното поведение на лишения от свобода.

Служителят няма фрактури, освободен е за домашно лечение.

Назначена е проверка за изясняване на създалата се ситуация“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.