Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет заличи псевдоадвокати от Румъния

Висшият адвокатски съвет заличи псевдоадвокати от Румъния

Defakto.bg

Това е мярка срещу „адвокатския туризъм“

Висшият адвокатски съвет заличи от регистрите трима защитници от Румъния, практикували у нас, като нелегитимни, научи De Fakto.

Случва се след сигнал на Националния адвокатски съвет на Република Румъния, че тримата са представили удостоверения от фалшив адвокатски съюз в северната ни съседка. Затова вписването им в нашия Единен регистър на чуждестранните адвокати е недопустимо, гласува ВАдС на последното си заседание на 4 април по доклад на председателя Ралица Негенцова.

Законът за адвокатуратурата дава право на адвокати от ЕС да практикуват у нас, след като представят документ за придобита правоспособност в своята държава с давност от 3 месеца и след писмено съгласие на български защитник да придружава чужденеца при осъществяване на процесуално представителство (пред органите на досъдебното производство и съда – б.р.). При тези условия адвокатът от ЕС бива вписван в Единния регистър на чуждестранните адвокати към ВАдС, за което се уведомява и националният адвокатски съвет. След вписването се издава карта. Има и друга опция – ако въпросният защитник от ЕС трайно се е установил в България, вписан е в „чуждестранния“ регистър и три години непрекъснато упражнява професията у нас, директно може да поиска вписване в някоя от българските адвокатски колегии.

В случая тримата румънци не са били признати за „български“ адвокати. Но са имали карти за упражняване на професията у нас заради изпълнение на всички останали изисквания, което е достатъчно притеснително. И откроява проблем – възможна ли е реална проверка за достоверност на представяните от защитници от ЕС тапии за правоспособност от техни организации и кой ги проверява. С това очевидно има проблем, смятат наши защитници.

В конкретния случай румънците са представили удостоверения, че са вписани в Сдружение на адвокатите в Румъния. А, според закона в северната ни съседка, адвокатските колегии там са сдружения с нестопанска цел. След уведомлението до официалния Национален адвокатски съвет обаче той е реагирал, включително с обяснението, че има решение на румънски съд за нелигитимност на други организации. Става ясно също, че са налице над 100 подобни случая в рамките на ЕС, т.е. иде реч за „адвокатски туризъм“. Ако веднъж преодолеят бариерата за признаване като „адвокат“ на друга държава от ЕС, целият Евросъюз е открит за псевдозащитниците.

Да му мислят клиентите!

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети

   Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха във вторник наредбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.