Последни новини
Home / Законът / Евросъдът в Страсбург се произнася за „царските имоти“ на 12 април

Евросъдът в Страсбург се произнася за „царските имоти“ на 12 април

Defakto.bg

На 12 април Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще се произнесе по казуса с т.нар. царски имоти.

От съобщението в сайта на съда става ясно, че решението ще е е по трите жалби, подадени от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Лиуза – през 2010 г., 2012 г. и 2017 г. Те са за наложения мораториум върху разпореждането с горите и дворците, отказът на държавата да върне на фамилията „Кричим“, потвърден и от ВКС (първото окончателно съдебно решение по казуса), както и последвалите окончателни съдебни решения за „Саръгьол“ и „Ситняково“ – че винаги са били собственост на държавата, а не на монарсите, персонално.

Симеон Сакскобургготски

Във всички Сакскобургготски твърди нарушение на правото на собственост по Протокол 1, чл. 1 на Евроконвенцията за правата на човека. А жалбите в Страсбург бяха използвани като аргумент включително в последната драма с „царските имоти“ миналата година, когато Симеон бе предложил, а държавата бе готова на споразумение с него, без да пита юристите, които я защитават в съда. Така се стигна до молба на регионалния министър Николай Нанков за спиране на делото „Врана“ в СГС. Последвалият обществен отклик и най-вече възмущението, че една сделка ще е ревизия на решенията на българския съд, явно отказа управляващите от споразумение. При съдебен спор, изпълнителната власт не може да участва в споразумение, обяви в края на 2017 г. правосъдният министър цецка Цачева. Топката бе прехвърлена на парламента – да напише Закон за царските имоти, ако иска.

Законът, предпоставен още с решението за мораториума през 2009 г. обаче до днес го няма. А след няколкото окончателни съдебни решения – за „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“, задали критериите за „държавното“ в казуса – всички имоти, чиито нотариални актове са на името на Интенданството, подобен закон би трябвало да е доста предпазлив. И, според юристи, да узакони собствеността на фамилията Сакскобургготски върху единствения неспорен имот – къщата в село „Баня“, придобита лично от Борис Трети.

Затова сега решението на Страсбург се чака с интерес – още повече, че Евросъдът ще се произнесе по казуса, без да е поискал становището на България, напомня „Капитал“. И предполага, че вероятно това означава отхвърляне на жалбите.

През годините се правеха много паралели с решението на Евросъда по делото на бившия гръцки крал Константин срещу Гърция. Но казусите са несравними, написа и съдия Нели Куцкова от столичния апелативен съд в решението по делото за бившето стопанство на УБО край Врана.

Актуалната картина по делата у нас е: извън трите окончателно спечелени от държавата, на две инстанции съдът се произнесе в нейна полза по казусите „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. На първа инстанция са още делата за „Врана“ и 16 500 дкарилски гори. А те, както De Fakto писа, ще имат развой най-рано наесен – смъртта на една от братовчедките на Симеон забавя производствата в уточняване на наследниците й.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.