Последни новини
Home / Законът / Евросъдът в Страсбург се произнася за „царските имоти“ на 12 април

Евросъдът в Страсбург се произнася за „царските имоти“ на 12 април

Defakto.bg

На 12 април Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще се произнесе по казуса с т.нар. царски имоти.

От съобщението в сайта на съда става ясно, че решението ще е е по трите жалби, подадени от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Лиуза – през 2010 г., 2012 г. и 2017 г. Те са за наложения мораториум върху разпореждането с горите и дворците, отказът на държавата да върне на фамилията „Кричим“, потвърден и от ВКС (първото окончателно съдебно решение по казуса), както и последвалите окончателни съдебни решения за „Саръгьол“ и „Ситняково“ – че винаги са били собственост на държавата, а не на монарсите, персонално.

Симеон Сакскобургготски

Във всички Сакскобургготски твърди нарушение на правото на собственост по Протокол 1, чл. 1 на Евроконвенцията за правата на човека. А жалбите в Страсбург бяха използвани като аргумент включително в последната драма с „царските имоти“ миналата година, когато Симеон бе предложил, а държавата бе готова на споразумение с него, без да пита юристите, които я защитават в съда. Така се стигна до молба на регионалния министър Николай Нанков за спиране на делото „Врана“ в СГС. Последвалият обществен отклик и най-вече възмущението, че една сделка ще е ревизия на решенията на българския съд, явно отказа управляващите от споразумение. При съдебен спор, изпълнителната власт не може да участва в споразумение, обяви в края на 2017 г. правосъдният министър цецка Цачева. Топката бе прехвърлена на парламента – да напише Закон за царските имоти, ако иска.

Законът, предпоставен още с решението за мораториума през 2009 г. обаче до днес го няма. А след няколкото окончателни съдебни решения – за „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“, задали критериите за „държавното“ в казуса – всички имоти, чиито нотариални актове са на името на Интенданството, подобен закон би трябвало да е доста предпазлив. И, според юристи, да узакони собствеността на фамилията Сакскобургготски върху единствения неспорен имот – къщата в село „Баня“, придобита лично от Борис Трети.

Затова сега решението на Страсбург се чака с интерес – още повече, че Евросъдът ще се произнесе по казуса, без да е поискал становището на България, напомня „Капитал“. И предполага, че вероятно това означава отхвърляне на жалбите.

През годините се правеха много паралели с решението на Евросъда по делото на бившия гръцки крал Константин срещу Гърция. Но казусите са несравними, написа и съдия Нели Куцкова от столичния апелативен съд в решението по делото за бившето стопанство на УБО край Врана.

Актуалната картина по делата у нас е: извън трите окончателно спечелени от държавата, на две инстанции съдът се произнесе в нейна полза по казусите „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. На първа инстанция са още делата за „Врана“ и 16 500 дкарилски гори. А те, както De Fakto писа, ще имат развой най-рано наесен – смъртта на една от братовчедките на Симеон забавя производствата в уточняване на наследниците й.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.