Последни новини
Home / Законът / За пълна реформа на системата за изтърпяване на наказанията, настояват надзирателите

За пълна реформа на системата за изтърпяване на наказанията, настояват надзирателите

Defakto.bg

Цялостна реформа на системата за изтърпяване на наказанията поискаха от Синдиката на служителите в затворите на протест пред сградата на Централния софийски затвор. Той беше провокиран от опита за отговорни за бягството преди седмица на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев да бъдат посочени единствено надзирателите и техните преки ръководители, съобщава БНР.  Системно неглижиране на проблемите в арестите и затворите – това е обяснението на надзирателите на демонстративното бягство – през централния вход, на Пелов и Колев.

Според тях години наред исканията им за нормално съотношение между осъдени и охранителен състав са оставали нечути и така се е стигнало до този инцидент, който те наричат „пробив в националната сигурност на страната“.

Освен още щатни бройки – за надзиратели, психолози, социални работници, от Синдиката на служителите в затворите искат и модерна техника, както и цялостна реформа на системата за изпълнение на наказанието, като припомнят, че от Министерството на правосъдието са анонсирали, че имат такава концепция, но все още не са я представили, коментира БНР.

„На товарните портали на затворите трябва да има скенери за тежкотоварни автомобили. Това означава, че трябва да има техническо обезпечение на служителите. Това означава, че примерно пистолетите „Тейзър“, които са електропреносни пистолети, не трябва да са по един в затвор. 12 са в цялата дирекция. Те трябва да са на кръста на всеки служител и още много други неща, които биха довели до нормално функциониране на местата за лишаване от свобода. Законът не пречи. Напротив, даже подкрепя в тази посока. Води се помощно средство, с много по-облекчен режим на ползване. Много ефикасно средство, доказано в световен мащаб, включително в кризата в Ирак… В същото време обаче пари няма“, каза Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите.

Надзирателите са готови, ако не видят воля за промени и за осигуряване на средства за реформиране на системата, да подновят протестите си, които бяха прекратени, след като получиха 15 милиона лева, за да бъдат увеличени техните заплати, предава националното радио.

Както вече съобщихме,  утре министърът на правосъдието ще се срещне с лидерите на двата синдиката в правосъдното министерство, за да могат да договорят и как ще се разпределят тези средства. Те пък се надяват на тази среща да бъде поставен въпросът за щатовете и техническото обезпечение на затворите.

 

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.