Последни новини
Home / Законът / Цачева кани синдикатите на затворите и охраната утре

Цачева кани синдикатите на затворите и охраната утре

Defakto.bg

На снимката: Цецка Цачева и синдикални лидери след среща през лятото на 2017-а

Правосъдният министър Цецка Цачева е провела разговори с председателя на Синдиката на служителите в затворите в България Христо Илков и с председателя на синдикат „Охрана“ Петко Чалъков, на които е договорено да продължат работните срещи между министерството и синдикалните организации. Новата среща е насрочена за утре в МП, съобщиха от ведомството.

Преговорите трябва да доведат до окончателното разпределение на отпуснатите от правителството допълнителни 15 млн. лв. за възнаграждения на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“, уточняват оттам.

Съобщението идва преди националното съвещание с началниците на затворите и поредния протест на надзирателите пред Централния затвор. Поводите и за едното, и за другото са дръзкото бягство от софийския затвор и последвало нападение на конвоиран затворник над надзирател.

Заради скандалите е критиките  след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев в  отворено писмо до председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички парламентарно представени партии надзирателите изразиха недоволството си, че вината за бягството на двамата рецидивисти се прехвърля само върху тях и припомниха, че многократно са поставяли въпроса за липсата на хора и адекватно техническо оборудване.

Като показателен за нивото на сигурност в родните затвори от синдиката посочиха факта, че в Централния софийски затвор 27 невъоръжени надзиратели на смяна охраняват близо 900 затворници, а агресията – по-често вербална, но и физическа, е ежедневие, което се потвърди няколко дни след като Пелов и Колев, преодолявайки охрана и техника, напуснаха затвора през главния вход, когато надзирател беше нападнат от конвоиран затворник.

На работната среща утре обаче формално би трябвало да става дума само за допълнителните пари, отпуснати от кабинета след протестите на служителите на затворите и на Главна дирекция „Охрана“. Може обаче да стане дума и за последните събития. Засега няма официална позиция чии са конкретните вини за бягството на двамата опасни рецидивисти. Оставки по този повод дадоха шефът на ГДИН и на началника на софийския затвор.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.