Последни новини
Home / Законът / Мудно правосъдие: Само за 2 години 2352 неизготвени експертизи точили разследването по дела

Мудно правосъдие: Само за 2 години 2352 неизготвени експертизи точили разследването по дела

Defakto.bg

Това е довело до осъждане на държавата за неразумен срок

Само за две години са установени 2352 експертизи, чието неизготвяне е забавило с ад половин година разследването по дела. Това е установила тематична проверка на Инспектората„Причини за неизготвянето в срок на експертни заключения по досъдебни производства, които са довели до продължителност на разследването“.

А резултатите са известни – потърпевшите от мудно правосъдие са потърсили обезщетения. Те се издължават от хазната, т.е. от всички данъкоплатци.

Проверката бе приета за сведение днес от прокурорската колегия на ВСС. Подборности по време на заседането не бяха огласени. По-късно тя бе публикувана на страницата на съвета. А пресцентърът на ВСС обобщи:

„Целта на проверката е да се изследват и анализират проблемите, свързани с назначаването и изготвянето на експертизи по досъдебни производства в различни съдебни райони, както и да се набележат мерки за преодоляването им.

В хода на проверката са обхванати досъдебни производства, водени в периода 2015 и 2016 година, чиято продължителност на разследване е надвишила шест месеца и причина за това е неизготвено заключение по назначена експертиза, както и проверка на конкретни дела.

Установени са 2352 експертизи, чието неизготвяне в срок е довело до продължаване на разследването повече от шест месеца. По видове те се разпределят така:

– Съдебно медицинските експертизи са 38,8% от общия брой назначени експертизи;

– Техническите експертизи са 23,2%;

– Физико-химичните/химичните експертизи са 19,5%;

– Графологичните експертизи са 5,9% и

– Съдебно-медицинските (биологичните) експертизи са 5,6 %.

Тематичната проверка определя като основни причини за несвоевременно изготвяне на експертните заключения недостатъчният брой съдебно-медицински експерти, голяма натовареност на НИКК заради проблеми по осигуряването на консумативи за изготвянето на експертизите и недостатъчния брой експерти-графолози в СДВР.

Независимо от предприетите мерки от наблюдаващите прокурори и органите на разследването, несвоевременното изготвяне на експертизите е довело до прекомерна продължителност на досъдебните производства, което води до нарушаване принципа на НПК за разумен срок на разглеждане и решаване на делата. Така са създадени предпоставки за търсене на обезщетения по реда на ЗСВ, ЗОДОВ и ЕКЗПЧОС.

В Акта на ИВСС е посочено, че практиката на Европейския съд по правата на човека приема, че за несвоевременното изготвяне на експертизите носят отговорност държавните органи.

Констатираните резултати от тематичната проверка дават основание на ИВСС да упражни правомощията си по чл. 54, ал. 1, т. 7 от ЗСВ като отправи сигнали до министрите на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и на правосъдието, които да осъществят взаимодействие за реални мерки при преодоляване на причините за несвоевременно изготвяне на експертните заключения, които да доведат до ускоряване на разследването и приключване на делата в разумен срок.“

Колко молби за мудно правосъдие са били подадени заради тези забавяния и каква е сумата на присъдените обезщетения не се съобщава. Вероятно тези данни са извън обхвата на въпросната проверка.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

След 5-часа остри въпроси: ВСС избра за втори път Даниела Дончева за шеф на Софийския апелативен съд

С  9 гласа „за“ и  2  „против“  Съдийската колегия  на ВСС избра за втори мандат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.