Последни новини
Home / Законът / Нов затвор, повече пари и щатове затягат надзора в местата за лишаване от свобода

Нов затвор, повече пари и щатове затягат надзора в местата за лишаване от свобода

Defakto.bg

След срещата с началниците на затворите в страната и с ръководството на ГД „Изпълнение на наказанията“,  министър Цецка Цачева е обявила, че ще настоява правителството да отпусне повече средства за правосъдната система.  Eдна от мерките за подобряване на защитата при  изпълнение на наказанията е строежът на нов затвор в район „Кремиковци“, за който има предвидени 35 млн. лв. по Норвежкия механизъм.  Очакваните средства от правителството пък ще бъдат разпределени в две посоки – за увеличаване на щатовете на надзирателите и по линия на надзорно-охранителните системи, които да са в тяхна помощ, съобщава агенция Фокус.

Работна група под ръководството на зам.-министъра проф. Николай Проданов и с участие на служители на Министерството на правосъдието, ГД „Изпълнение на наказанията“ и директори на някои от затворите в страната трябва да излезе с предложение как да се реорганизират щатовете и да се пренасочат към местата, където положението е по-тежко, като срокът за това е до края на април.  Целта е да бъдат засилени онези възлови места, за които работната група прецени, че страдат от недостиг на личен състав.

Втора работна група от ГД „Изпълнение на наказанията“ трябва да предложи как да се подобри охраната с технически средства като термокамери, заглушители и микроклетки. Ще се търсят варианти и за помощно-технически средства, които да бъдат в помощ на затворниците, така че да е по-безопасен трудът им. Предвижда се да се направи и пълен преглед на зоните за сигурност и на най-опасните затворници.

„Един от източниците на средства за подобряване на политиките в правосъдната система е Норвежкият механизъм, като по него има предвидени 35 млн. лв. за изграждането на изцяло нов затвор в район „Кремиковци“ – имаме уточнен терен, създадени актове за държавна собственост и т.н. Предстои подписването на договора“, е съобщила Цачева.  Тя е заявила още, че разходът на държавата за един затворник е над 1000 лв. на месец, като в тази сума се включват пари за храна, дрехи, лекарства, осветление, отопление, вода и разходите, които се правят от държавата, за охрана на затворниците.

„Правата на лишените от свобода като че ли са повече от задълженията им и това води до демотивация на служителите в затворите. За тази година остават още 245 незаети щатни бройки в затворите и мога категорично да заявя, че ако имаше до момента кандидати, досега местата щяха да са заети. Освен това не е тайна, че макар и спечелили конкурс, само след месец-два на работа основно млади хора напускат заради непривлекателния труд, който упражняват“, казва  ачева и уточнява,  че едно е това да се констатира, а друго е да се посочи необходимост от законова промяна – самият закон би могъл да направи трудът по-привлекателен.

„Ще изисквам от правителството повече средства за правосъдната система, защото в момента и човешкият, и надзорно-техническият фактор са тези, които биха могли да решат проблемите“, коментира още правосъдният министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.