Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът: По принцип не предаваме свои на чужди държави, но договорът със САЩ е изключение

Омбудсманът: По принцип не предаваме свои на чужди държави, но договорът със САЩ е изключение

Defakto.bg

По принцип България няма ангажимент да предава свои граждани за съдене в други държави,  но специално в договора със САЩ страната е поела такъв  ангажимент, нещо за   което вероятно би могло да се разсъждава.  Това заяви  омбудсманът  Мая Манолова пред bTV по повод поисканата екстрадиция от САЩ на Желяз Андреев от Добрич.  Според нея сега е важно какво ще реши българският съд, а един договор винаги може да бъде  предоговорен.  Манолова  посочи, че договорът със САЩ е ратифициран през 2008 г. и  е влязъл в сила от  2009 г.

Според чл.25, ал 4 от българската Конституция, „Гражданин на България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателното преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран и влязъл в сила за РБългария„.През 2007 година  министърът на правосъдието Миглена Тачева и американският посланик Джон Байърли подписаха нов договор за екстрадиция и договор за правна помощ по наказателни дела.   Министерството на правосъдието тогава обясни,  че договорът  дава възможност на българските и американските органи на полицията и прокуратурата да си сътрудничат по-ефективно за наказване на извършителите на престъпления в “ международен аспект“.  В договора са изброени много престъпления, за които се допуска екстрадиция, но сред тях не са контрабанда на стоки или документна измама, в които е обвинен Желяз Андреев, сочат юристи.

Разговорът с омбудсмана Мая Манолова за екстрадицията  бе по повод предстоящото заседание на Окръжния съд в Добрич, който ще  решава има ли основание 29-годишният Желяз , задържан във връзка с водено във Флорида разследване  за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, да бъде освободен от ареста, както и дали  има  достатъчно аргументи за поискана от САЩ екстрадиция на мъжа.  От изявление на   окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов пред радио „Фокус“ – Варна,  се разбра, че ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината му, Желяз ще бъде освободен.

Арестът е във връзка с водено разследване в САЩ срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи, сред тях е и Желяз Андреев. Към него има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за документна измама към САЩ.

Ако от Щатите постъпят документи, които доказват вината на българина за посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова,  Андреев ще бъде екстрадиран, заяви прокурорът.  В момента задържането за 72 часа е с постановление на Върховна касационна прокуратура.

Междувременно с призив „Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев“  тръгна петиция,  организирана в социалните мрежи в  подкрепа на арестувания българин.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics, където осъществява продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави,  включително и сирийската авиокомпания Syrian Air, без подозира, че работата му  може да е  нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.  Това на езика на юристите означава, че няма умисъл за извършване на престъпление, заяви адвокатът му.

Младият мъж е роден в Добрич. Завършил е Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ в града и е бакалавър специалност „Културология“ в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ в София

Други случаи на искана екстрадиция

През 2012 г. беше задържана Гергана Червенкова, срещу която имаше обвинения за незаконна онлайн търговия с лекарства и пране на пари. След обществения натиск през 2013 г. САЩ оттегли, но и не доказа  искането си за екстрадиция. И делото беше прекратено.

През 2013 г. в САЩ беше екстрадиран Маньо Минков, който е съден за измами и банкови престъпления.

През 2014 г. съдът в Благоевград отказа да екстрадира Цветанка Захаринова, която беше осъдена на две години затвор за източване на кредитни карти през 2003 г. Тя се укри от щатските власти и се върна в България, където делото за предаването й продължи осем години и в крайна сметка беше прекратено поради изтичане на давността.

През август 2016 г., Софийският апелативен съд отказва да екстрадира в САЩ Недко Недков, който бе обвинен от американската прокуратура в борсови измами и кражба на самоличност.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.