Последни новини
Home / Законът / Съдът в Добрич освободи Желяз Андреев от ареста, наложи му „Подписка“

Съдът в Добрич освободи Желяз Андреев от ареста, наложи му „Подписка“

Defakto.bg

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста и  наложи  „подписка“  на  Желяз Андреев,  чието екстрадиране иска щатската прокуратура.  Решението на съда може да да се обжалва в 3-дневен срок.  Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция.

Преди това в  съдебната зала бяха изслушани пледоариите на обвинението и защитата.

29-годишният Желяз Андреев бе  задържан от полицията на 7-и април по искане за екстрадирането му в САЩ. Той е обвинен за  участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

В съдебната зала Желяз Андреев заявил, че  като служител в отдел Продажби на „АВ Тронкс“ е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони.  Той категорично е отрекъл да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати, не е кандидатствал дори за виза. В негова защита се е явила и приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя е подкрепила думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Според държавното обвинение,  искането за екстрадиция от Америка има всички нужни основания.  Престъпленията, за които американските власти преследват Андреев, са престъпления и според българския Наказателен кодекс, е  била позицията на обвинението.

Андреев, който бил служител на най-ниско ниво в български офис на американска компания, е обвинен, че е съучаствал в нелегална продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии. За осъществени седем сделки са предвижда присъда до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара.

Защитата на българина е заявила, че няма основания той да бъде задържан под стража,  тъй като няма риск от укриването на подсъдимия и по този начин да не се съобрази с искането на прокуратурата за задържането му под стража за срок до 60 дни.
Според адвокатите,  след като българската полиция го е потърсила, той се е явил още на следващия ден, а  след като фирмата, за която е работил, е влязла в американския черен списък, Андреев не е опитал да се укрие. Дори е започнал работа на ново място, като е имал и адресна регистрация в София. Те поискаха от съда на Андреев да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение – подписка.

Фейсбук групата „Да спрем екстрадирането на Желяз“  организира три протеста за утре – пред съдебните палати в София и Добрич, както и пред българското посолство в Лондон. Демонстрациите са насрочени за 18 ч.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.