Последни новини
Home / Законът / Външно е поискало консултации с правителството на САЩ по случая “ Желяз Андреев“

Външно е поискало консултации с правителството на САЩ по случая “ Желяз Андреев“

Defakto.bg

Важно е да се изясни дали е налице „двойна наказуемост“ за екстрадция,   защото през  2013-2014 г.  ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия, казва адвокат Златка Стефанова

Министерството на външните работи е инициирало консултации с правителството на САЩ за изясняване на обстоятелствата около случая с 29-годишния Желяз Андреев, чиято екстрадиция искат  американските власти заради нарушаване на ембаргото срещу Сирия,  Предстои случаят с Желяз Андреев да бъде обсъден на среща на заместник-външния министър Юрий Щерк с американския посланик в София Ерик Рубин. За консултациите е настоял премиерът Борисов,  съобщи БНР.  Във връзка с поисканата екстрадиция се  очаква  изявление и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев също е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.  От външно  уточняват, че екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 г., влязъл в сила на 21 май 2009 г.

Съдът в Добрич вчера освободи от ареста срещу подписка Желяз Андреев,  с мотива, че  статутът му във фирмата, която е разследвана  за нарушаване на ембаргото срещу Сирия, не му е позволявал да взема решения.

Адвокат Златка Стефанова

Както De Fakto вече писа, решението на Добричкия съд е по процедура, свързана с  мярката за неотклонение. Предстоящо е  делото по същинското искане за екстрадиция и там българският съд може да иска от американската страна поредица от документи – това обясни пред БНР адвокат Златка Стефанова.  Тя бе защитник на Гергана Червенкова, която преди шест години също беше в процедура по екстрадиция по искане на САЩ, но след серия успешни действия на българските власти  и защитата, американската страна се отказа от искането.

Стефанова даде примери какво би могъл да иска като обяснение съдът: „Дали това престъпление може да се тълкува като политическо, дали ще бъде съдено от съд, който може да бъде тълкуван като извънреден, дали е изтекла давност, дали е настъпила амнистия? Това, което изтече като информация по медиите, е, че заповедта за задържането му е от 2016 г., което означава, че между 2016-а и 2018-а, когато е издадена Червената бюлетина, могат да са настъпили някакви обстоятелства в Щатите, които да препятстват сега предаването на Желяз“. Според нея обаче, е важно  Желяз Андреев, а и другите разследвани българи, да се свържат с адвокати в САЩ, защото не тук, а там ще се решава въпросът за вината.

Дори българският съд да откаже да екстрадира Желяз Андреев, решението няма да бъде окончателно, добави тя.

Производство по екстрадиция е така замислено, че то е сътрудничество между държавите за предаване на дадено лице за съдене или за изпълнение на наказанието в друга присъда. Със САЩ ние имаме договор за правна помощ и поради това такава екстрадиция може да бъде извършена, при положение че са налице основания в нашия закон за екстрадицията и за европейската заповед за арест. От тези екстрадиционни производства най-важното е проблемът, който има лицето – в случая Желяз Андреев, да бъде решен в Съединените американски щати, т.е. трябва да се работи с адвокат и там, защото дори нашият съд дори да откаже да предаде Желяз Андреев, САЩ могат да поискат отново той да бъде предаден малко след отказа. Решението на съда за отказ за екстрадиция не е окончателно. Нашият съд има върху какво да разсъждава, но не и върху виновността, и, разбира се, основният въпрос е дали има двойна наказуемост и той ще бъде преценен в производството по същество“, каза адвокат Стефанова.

Двойната наказуемост е наказание, предвидено за едно и също престъпление в двете държави“, каза тя и поясни: „Тук този въпрос се поставя във връзка с това дали ембаргото, което е било наложено от САЩ на Сирия, може да се счита за престъпление в България, защото към онзи момент – 2013-2014 г. – ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия, но от мотивите на първоинстанционния съд не могат да се правят изводи за основното производство“.

Близо 4 хиляди души са заявили в социалната мрежа Фейсбук, че ще присъстват на протестите пред съдебните палати в София и в Добрич под наслов: „Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!“.

Според информация от сънародници протест в защитата на мъжа, чиято екстрадиция искат Съединените щати, ще има и пред посолството ни в Лондон. Мълчалив протест в подкрепа на Желяз Андреев ще има и пред Съдебната палата в Стара Загора.

По информация на „Хоризонт“ за разпит е призован поне още един от българските колеги на Андреев.  Предстоящо е да се разбере дали и той, а и други, работили за „АВ Троникс“, ще минат по пътя на 29-годишния мъж.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.