Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Няма да задържаме българите, поискани за екстрадиция от САЩ (допълнена)

Сотир Цацаров: Няма да задържаме българите, поискани за екстрадиция от САЩ (допълнена)

Defakto.bg

Решението ми е да не задържаме Желяз Андреев и другите четирима българи, чиято екстрадиция е поискана от САЩ. Това обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг с журналисти.

Освен Андреев, за нарушаване на ембаргото със Сирия от Съединетите щати са поискали и предаването на още четирима наши граждани – двама мъже и две жени, всички пребиваващи в София.

„Задържането се претендира на същите основания, като за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения и същите издадени съдебни актове. Това означава, че ВКП трябва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на компетентния окръжен прокурор, който пък да внесе искане за временното им задържане до СГС“, каза днес Цацаров.

На този фон той декларира решението си никой от поисканите да не бъде арестуван. Позова се включително на установеното дотук по случая „Желяз Андреев“ и решението на Окръжния съд в Добрич той да бъде освободен срещу „подписка“.

„Договорът, ратифициран през 2008 г. между България и САЩ, предвижда възможност да се проведат консултации между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ по отделни случаи с цел ефективното изпълнение на този договор. При това положение единственият възможен механизъм, за да не засягаме правата на българските граждани, е да проведем такива консултации“, категоричен бе главният прокурор.

Днес стана известно, че Външно министерство вече е поискало консултации по казуса „Желяз Андреев“.

На свой ред Сотир Цацаров обяви, че е изпратил на правосъдния министър Цецка Цачева писмо с настояване между двете ведомства да бъдат инициирани консултации по всеки от петте конкретни случая.

„Те би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране исканията на американската страна и за да се види дали е налице неотложен случай, който да мотивира задържането им. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани“, категоричен бе Сотир Цацаров.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации в „спешен порядък“, обявиха по-късно от МП. Позовавайки се на писмото на гавния прокурор Сотир Цацаров, Цачева казва: „Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.