Последни новини
Home / Законът / Страсбург допусна жалбите на Симеон за мораториума, „Саръгьол“ и „Ситняково“ (допълнена)

Страсбург допусна жалбите на Симеон за мораториума, „Саръгьол“ и „Ситняково“ (допълнена)

Defakto.bg

Евросъдът отказа да се произнася по казуса „Кричим“

Симеон Сакскобургготски

Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще гледа жалбите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза срещу мораториума от 2009 г. върху разпореждането с т.нар. царски имоти, както и за окончателното признаване на резиденциите „Саръгьол“ и „Ситняково“ за държавна собственост.

Като неподустима е отхвърлена жалбата по казуса „Кричим“. Евросъдът отхвърля и жалбите на петимата роднини на Симеон от рода Вюртемберг срещу мораториума. Те никога не са влизали във владение на имотите и не могат да претендират, че са жертви на нарушения на евроконвенцията за човешките права.

Решението е на седемчленна камара, с участието на българския съдия ад хок Майа Русева.

Последиците от днешното решение – Страсбург ще разгледа по същество претенциите на Симеон и Мария Луиза срещу България за нарушения на правото на собственост (по член 1 от Протокол 1), на справедлив процес (по член 6) и на ефективни правни средства за защита (по член 13 от евроконвенцията). Преди да се произнесе по казусите ще поиска становището на България.

Срокът е 13 септември. Дотогава страните имат възможност и да се споразумеят. Лайтмотивът със споразумяването обаче вече мина у нас в края на миналата година, предизвика обществено брожение и бе срещнат на нож от коалиционния партньор в управлението – патриотите. В крайна сметка изпълнителната власт абдикира от сделки със Симеон и прехвърли топката на парламента – да пише Закон за царските имоти, ако поиска.

Любопитен е въпросът защо Евросъдът отхвърля като недопустима жалбата за „Кричим“, а приема да се занимае с казусите „Саръгьол“ и „Ситняково“. Като общото между трите имота е, че те са окончателно признати за собственост на държавата с решения на Върховния касационен съд?

Обяснението на Страсбург е – Симеон Сакскобургготски и сестра му никога не са влизали във владение на двореца „Кричим“ – единственият, чието връщане бе отказано на бившия премиер от областния управител на Пловдив Тодор Петков. Затова в случая двамата не могат да претендират нарушения на гарантираните им от евроконвенцията права.

Със „Саръгьол“ и „Ситняково“ не е така – те са връщани на Симеон по времето на кабинета „Сакскобургготски“ от подчинения на премиера областен управител Олимпи Кътев. Като основание бе сочено решението на Коституционния съд от 1998 г., което няма реституционен ефект.

Впрочем, в производството пред Страсбург е имало и друга опция – при очевидни нарушения Евросъдът да се произнесе и по съществото на жалбите, подсказват юристи. В решението си обаче седемчленната камара заявява, че от данните по тези случаи към момента не може да състави мнение дали са налице нарушения на Европейската конвенция.

Що се отнася до „Ситняково“ и „Саръгьол“ у нас държавата още не е встъпила във владението им въпреки окончателно спечелената съдебна битка. Причината е, че Сакскобургготски и сестра му така и не са посочили банковите сметки, на които да им се приведат присъдените от ВКС обезщетения за подобренията в двата имота, за да се изпълни докрай съдебното решение. При това положение влизането във владение може да стане и по изпълнителен път.

Адвокат на Симеон пред Страсбург е Михаил Екимджиев, държавата ще бъде защитавана от правителствен агент. По делата в България интересите на държавата защитава адвокатска къща „Савова и сие“.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.