Последни новини
Home / Законът / Да спрем екстрадицията на Желяз, поискаха стотици гневни българи пред Съдебната палата в София

Да спрем екстрадицията на Желяз, поискаха стотици гневни българи пред Съдебната палата в София

Defakto.bg

Адвокат Ивайло Дерменджиев:Обвиненията, повдигнати на Желяз Андреев, нямат български еквивалент

Няма да дадем Желяз“  – това бе  основния лозунг на протеста снощи в София в защита на българина Желяз,  чиято екстрадиция бе поискана от американските власти.    Пред Съдебната палата в София беше и самият Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова.   „Да спрем екстрадицията на Желяз“, поискаха  снощи няколкостотин софиянци и гости на столицата пред съдебната обител.

Следващият може да си ти„, гласяха плакатите, а подкрепящите, раздаваха стикери „Аз съм Желяз“  и  събраха подписка  срещу екстрадицията му.  В столицата събитието обедини различни групи граждани и представители на организации от целия политически спектър.  В множеството присъстваха и много настоящи служители в различни кол центрове,  възмутени от обстоятелството, че “ Договор с кол център може да се окаже затвор за 25 години „.

Освен в София, протести срещу екстрадицията на българина се състояха и в Стара Загора и в родния му Добрич. На 11 април Окръжният съд в Добрич наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на Андреев с аргумента, че позицията на Желяз Андреев във фирмата не му е позволявала да взима решения и действа с умисъл.

Преди това, според прокуратурата,  със седем свои действия Желяз Андреев бил  нарушил два текста от американското законодателство. Първото е, че е участвал в сговор за нарушаване на ембаргото, въведено от закона за извънредни международни икономически правомощия, и се е опитал да измами щатските власти (наказуемо до 5 години затвор), а второто е износ и опит за износ в държава, за която действа ембарго (наказуемо до 20 години затвор).

Адвокат Ивайло Дерменджиев

За разлика от обвинението, съдът в Добрич се замисли и изрази резерви  дали  вменените от американските власти деяния имат своите аналози в българския Наказателен кодекс, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда.  Окръжните съдии посочиха още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.  „От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ – технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“, посочва Окръжният съд в решението си да пусне Желяз Андреев на свобода с мярка „подписка“, а от прокуратурата заявиха, че няма да атакуват това решение на по-горна инстанция.

По-рано вчера, след натиска на общественото мнение,  българските власти се раздвижиха. Най-напред Външно поиска консултации на експертно ниво с американското  правителство, а малко по-късно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че  на същото основние, като при Желяз, е поискана екстрадиция на още четирима българи –  двама мъже и две жени, всички пребиваващи в София.

„Задържането се претендира на същите основания, като за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения и същите издадени съдебни актове.  Това означава, че ВКП трябва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на компетентния окръжен прокурор, който пък да внесе искане за временното им задържане до СГС“.

Цацаров обаче декларира, че никой от поисканите българи няма да бъде арестуван.  Позова се включително на установеното дотук по случая „Желяз Андреев“ и решението на Окръжния съд в Добрич той да бъде освободен срещу „подписка“. Главният прокурор обяви, че е изпратил на правосъдния министър Цецка Цачева писмо с настояване между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да бъдат инициирани консултации по всеки от петте конкретни случая.  По-късно министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации в „спешен порядък“.

Добре е, че официалните власти задействаха онези механизми, които не допускат лесно предаване на български граждани на чужди държави, въпросът е защо това стана след ареста на младежа и обясненията, че  е „установено с доказателства от колегите на САЩ,  че българинът е извършил твърдяното престъпление“.

Адвокатите

„Казусът е започнат погрешно изначално. Желяз не е материално отговорно лице по нашето право, нито изпълнява управленски функции. Това е разликата между нашето и англосаксонското право”, заяви  адвокатът на Андреев Ивайло Дерменджиев.  Той поясни и един от най-важните моменти, свързани с делото за предстоящата екстрадиция –  обвиненията, повдигнати на Андреев, нямат български еквивалент и точно това би трябвало да е основанието страната ни да откаже да го екстрадира и процесът срещу него в САЩ да се гледа задочно. Просто българското законодателство не борави с понятието „заговор за престъпление и измама към САЩ“, обясни Дерменджиев.

По-рано и адвокат Златка Стефанова обясни, че едно от основанията за екстрадция е двойната наказуемост за едно и също престъпление в двете държави.  Важно е дали ембаргото, което е било наложено от САЩ на Сирия, може да се счита за престъпление в България, защото към онзи момент, 2013-2014 г.,   ЕС и България не са били наложили такова ембарго на Сирия, напомни тя.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.