Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Мая Манолова поиска промяна в договора за  екстрадиция със САЩ

Омбудсманът Мая Манолова поиска промяна в договора за  екстрадиция със САЩ

Defakto.bg
Омбудсманът Манолова, адвокат Ивайло Дерменджиев, Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова (отдясно наляво)

„Защитата на правата на Желяз Андреев трябва да се води от всички български институции, колкото повече институции и организации се включат, толкова в крайна сметка ще бъде по-ефективен крайният резултат. Като Национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, аз не мога да остана безразлична към съдбата на това момче и към ситуацията, в която се намира в момента.“ Това заяви националният омбудсман Мая Манолова пред БНР в петък. Според нея в действията на обвинените български (Желяз Андреев и още четирима) не е имало умисъл, тъй като за периода на обвинението от САЩ, нито България, нито Европейският съюз са били наложили ембарго на търговските отношения със Сирия.

„Твърдени престъпления“ за нарушаване на ембарго звучат доста абсурдно. Престъплението заговор за измама на американската държава също е трудно да си представим как може да бъде извършено от София. Всичко е въпрос на фактите, които ще представи американската страна и на българския съд, който трябва изобщо да прецени дали е налице еквивалентност между твърдените престъпления от американското обвинение и българския Наказателен кодекс.“
Манолова е категорична, че е наложително да се създаде експертна група за цялостно или частично преразглеждане на договора за екстрадиция със САЩ, защото подобни случаи е възможно да възникват и след приключване на казуса с Желяз и неговите колеги.

Договорът е така написан, че на формални основания български граждани с лекота могат да бъдат предавани за съдене в Америка, се разбра от коментара на омбудсмана. „Като омбудсман, който защитава правата, основният въпрос, който си задавам, е дали договорът за екстрадиция между България и Съединените американски щати защитава адекватно правата на българските граждани. И отговорите, които си давам на първо четене, не са много обнадеждаващи.“
Омбудсманът настоява и за сравнение на договора между България и САЩ и договора между ЕС и САЩ и за извършване на оценка дали европейските граждани са по-защитени от българските.

В самия договор за екстрадиция между българската и американската страна е предвиден начин за неговото изменение с 6-месечно предизвестие, напомни Манолова и отбеляза, че, ако процедурата по преразглеждане, е била започнала още преди 4-5 години, когато САЩ поиска българката Гергана Червенкова, днес вече би имало развитие.

Вчера Манолова се срещна с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право. Именно адвокат Дерменджиев коментира, че „казусът е започнат погрешно изначално“ . Желяз не е материално отговорно лице по нашето право, нито изпълнява управленски функции. Това е разликата между нашето и англосаксонското право”, каза Дерменджиев. Обвиненията, повдигнати на Андреев, нямат български еквивалент и точно това би трябвало да е основанието страната ни да откаже да го екстрадира и процесът срещу него в САЩ да се гледа задочно, коментира адвокатът.

За адвокатската защита на Желяз Андреев бе открита набирателна сметка, а обществен съвет ще следи за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.