Последни новини
Home / Законът / Предложение: Нов кръг от служители в МВР да получат право на заплащане за извънреден труд

Предложение: Нов кръг от служители в МВР да получат право на заплащане за извънреден труд

Defakto.bg

Еднодневни трудови договори ще могат да се сключват и за 4 часа

Законопроект за промени в Кодекса на труда очаква завръщане на депутатите от Великденската ваканция.  Група депутати предлагат да  бъде коригиран чл.114а, ал.4 от КТ  така, че при сключване на еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа продължителността на работното време да може да е и 4 часа.  В момента,  „продължителността на работното време е равна на пълната законоустановена продължителност”, тоест 8 часа.

Както е известно, законът регламентира трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден. L В този случай трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника срещу разписка в края на работния ден.  С един работник може да се сключват трудови договори общо за не повече от 90 дни в една календарна година.

„Характерът на селскостопанската работа обаче не позволява определени дейности да се извършват в продължение на цял работен ден, например при прибиране  на розов цвят  и лавандула”, пише в мотивите на  проекта.  Вносителите смятат, че промяната  ще се създаде по-гъвкав режим за краткотрайна работа, който няма да пречи на изчисляването на дължимите възнаграждения и осигурителни вноски.

Законопроектът предвижда нов текст, свързан със заплащането на извънредния труд  на всички служители от МВР.

Предлага се към хипотезите на чл. 144 от КТ, които допускат полагане на извънреден труд (по изключеиие), да се добави нова т. 2, а именно: За извършването на работа от служителите на МВР, свързана с провеждането на избори, изготвянето на експертизи и психологическо подпомагане при оперативно – издирвателни дейности и овладяване на критични ситуации, както и за друга работа, свързана със сигурността и опазването на обществения ред.   

В момента, след  преобразуване на правоотношенията на служителите в МВР,  извънреден труд се заплаща само на  държавните служители – полицейските органи и органите на пожарна безопасност  по Закона за МВР (чл.142 ал 1, т.1 и ал.3) . Проектът предвижда този кръг да се разшири  и със  служителите , (назначени по ЗДСл и КТ)   в областните дирекции на МВР,  дирекциите „Митрация“ и  „ Български документи за самоличност”,  Научноизследователски институт по криминалистика и Института по психология, „чиято работа не винаги може да бъде планирана и извършена в рамките  на законоустановеното работно време“, смятат вносителите.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.