Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев пред студенти: Операцията в Сирия показа пренебрежение към ООН

Президентът Радев пред студенти: Операцията в Сирия показа пренебрежение към ООН

Defakto.bg
Президентът Румен Радев изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“. На снимката: Кристиян Маджуров, Румен Радев, Стати Статев.

Операцията в Сирия показа пренебрежението към ООН. Така президентът Румен Радев коментира пред студенти от УНСС ракетния удар на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.  Според него,   действията на трите страни са имали пренебрежим военен ефект, отрицателен финансов, а политически само за самите държави, нанесли удара: „Специално за тази операция – военен ефект – пренебрежим. Финансов ефект – минус половин милиард долара. Политически ефект- предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара.“

„Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, а засега никой не може да я замести.  Това увеличава риска за света, вместо да го намалява“, заяви държавният глава.  Ударите на трите държави бяха нанесени без санкция на Съвета за сигурност на ООН,  както сочат  правилата на международното право

Президентът днес не коментира българската позиция по случая. Той каза, че службите са си свършили работата, за да информират най-вече българските граждани в Сирия. Румен Радев откри Младежки икономически форум 2018 година в УНСС и  изнесе  публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“.

След като изнесе публичната си лекция, Радев пред журналисти заяви, че “ националната сигурност винаги е актуален проблем, особено при все по-влошаващата се среда. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност“.

Румен Радев подчерта, че по време на КСНС ще бъде разгледана обстановката в Сирия, както и на Балканите. „Какво правят съседите около нас, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи дават за въоръжение, както и какви модернизационни програми правим ние и мерките, които трябва да вземем. Колективната система за сигурност и колективната отбрана не неглижират изграждането на наш собствен отбранителен капацитет. Напротив, налагат го и трябва всички да го осъзнаем възможно най-скоро“, заяви държавният глава.

Попитан дали е подходящ моментът на предстоящото му посещение в Русия по повод отбелязването на Дните на българската култура в Москва е избран удачно заради  втърдяващата се позиция на НАТО и ЕС по отношение на случая „Скрипал“ и обвиненията за използването на химически оръжия, държавният глава заяви, че  българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо противопоставяне. „Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога. Трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение“, коментира Румен Радев и добави, че диалогът и каналите за комуникация трябва да бъдат запазени.

„Основната цел на България е постигане на диверсификация на газови и енергийни доставки и на източници, и на маршрути. В това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме колкото се може повече места и маршрути и това означава по голяма сигурност, повече опции и по-ниски  цени“, каза още президентът в отговор на въпрос.

По време на лекцията президентът Радев се обяви за изсветляване на процесите в България. Той каза, че институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората и си послужи с метафора:  „В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал. В това време други хора го крадат, защото е тъмно. Всъщност управляват тях. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Крайно време е да включим прожекторите“.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.