Последни новини
Home / Законът / В Румъния битката за „главата“ на Лаура Кьовеши продължава

В Румъния битката за „главата“ на Лаура Кьовеши продължава

Defakto.bg

Румънският президент Клаус Йоханис e съобщи, че няма да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши по искане на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, предаде БТА.  Управляващите готвят искане до Конституционния съд срещу решението му.

Йоханис заявява,  че мотивите на правосъдния министър не са успели да го убедят, че трябва да отстрани Кьовеши.  Той напомня, че през март Висшият съвет на магистратурата е дал отрицателно консултативно становище по предложението на министъра.

„Това становище не може да бъде разглеждано просто като един факултативен елемент. Дори ако становището не задължава, то не може да бъде пренебрегнато“, казва  Йоханис, като отбеляза, че „оценката на министъра може и да е субективна“.

През февруари министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняване от длъжност на главния прокурор на НДБК, като я обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Според румънското законодателство окончателното решение принадлежи на държавния глава.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня заяви, че партията не планира да даде ход на процедура за импийчмънт на държавния глава, ако той откаже да отстрани главния прокурор на НДБК.

Според политически източници лидерите на СДП вече са се подготвили да сезират Конституционния съд с надеждата, че той ще задължи президента да свали прокурорката от поста, пише в. „Адевърул“.

От DNA изпратихме на съд близо 1000 души през миналата година, включително трима министри, шестима депутати и двама зам.-министри, заяви обяви преди време Кьовеши. Една трета от обвиненията са за злоупотреби с европейски средства. Подчинените ѝ прокурори са спечелили 713 дела, включително срещу четирима депутати, 28 кметове и 30 ръководители на държавни компании и институции.  Над 90 % от случаите, по които е работила ДНА, приключват с осъдителни присъди, заяви Кьовеши.

Впечатляващо бе, че над 85 % от разследванията на ДНА започват по сигнали на граждани и фирми, а не на официални институции. А през 2016 г. статистиката отчита над 55 % обществено доверие в тази структура.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.