Последни новини
Home / Законът / Кадровиците отхвърлиха възраженията на 14 магистрати, недопуснати до конкурс

Кадровиците отхвърлиха възраженията на 14 магистрати, недопуснати до конкурс

Defakto.bg

Те не отговарят на условията за 3 години „уседналост“ на длъжността

Единодушно, съдийската колегия на ВСС отхвърли възраженията на 14 магистрати, недопуснати до конкурс за преместване в районните съдилища в страната. Конкурсът е за 36 длъжности, от които 10 в Софийския районен съд, по 1 в районните съдилища в Своге, Кюстендил, Дупница, Карлово, Бургас, Панагюрище, Стара Загора, Карнобат, Средец, Ямбол, Трявна, по 2 в Монтана, Лом, Пазарджик, Варна, Царево и 5 в Пловдив,

Основният мотив за недопускането на възразилите кандидати е, че те не отговарят на законовото изискване да са прослужили поне 3 г. на заеманата предишна длъжност, в случая в районен съд или прокуратура. Това е т.нар. изискване за „уседналост“ (чл. 191, ал.1 ЗСВ), то се преценява към датата на обявяването на конкурса. В случая това е 2 януари 2018 г.

От името на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Атанаска Дишева докладваше случате един по един.

По общо възражение  на Светослав Атанасов Пиронев, Веселина Иванова Димчева, Катя Николова Велисеева, Яна Марио Филипова и Мария Станчева Димитрова бе изтъкната липсата на нужните 3  прослужени години. Така например Мария Станчева Димитрова е имала 1 месец и 1 ден на заеманата длъжност. А на възражението, че в случая трябвало да се зачита и стажът като младши съдия, ВСС отговаря, че съдия в РС и младши съдия са отделни магистратски длъжности не могат да се приравняват.

Със същите мотиви бе отхвърлено и възражение на Калина Филипова от РС-Плевен, прослужила 6 месеца и 6 дни на длъжността.
Кандидадът Наталия Петкова, отбелязала прослужени 1 година и 10 дни изтъкнала допълнителен аргумент, че изискването за „уседналост“ не трябвало да се разпростира върху магистратите, назначени в системата преди тези поправки в ЗСВ, иначе се придавала обратна сила на закона. Съдийската колегия не се съгласи – няма обратно действие, защото не става дума за довършване на вече започнати конкурсни процедури, а за нови конкурси.

Без уважение бяха оставени също възраженията на Нина Коритарова от РС-Сливен, прослужила 29 дни на длъжността, и на Бояна Кузманова, прокурор в РП-Бургас, с  2 години 6 месеца и 6 дни (според решение на пленума на ВСС при „уседналостта“ съдийският и прокурорският стаж се приравняват).

Каролина Недкова, РС-Бургас, Пламен Шумков от РС-Враца, Лилия Терзиева от РС-Пещера, Петрослав Кънев от РС-Бургас са поискали като стаж на заеманата длъжност да им се зачете и периодът, в който като младши съдии са били командировани в различни районни съдилища. ВСС отказа – командироването на младши съдия в РС не е приравнено на заемането на тази длъжност.

Ина Генжова от РС-Враца е твърдяла, че нормата на закона създава неравнопоставеност между кандидатите във „външните“ конкурси, където се изискват 3 г. юридически стаж, а не на заеманата длъжност, и конкурсите за преместване. Няма неравнопоставеност, става дума за различни процедури, а  конкурсът за първоначално назначаване е далеч по-тежък, категорични са кадровиците.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.