Последни новини
Home / Законът / КС: Споразумението с Канада не прехвърля суверенитет, гласува се с обикновено мнозинство

КС: Споразумението с Канада не прехвърля суверенитет, гласува се с обикновено мнозинство

Defakto.bg

Конституционният съд публикува три от отговорите, които е дал на президента Румен Радев по искането му да бъдат  тълкувани разпоредби от Конституцията преди ратификацията на споразумението с Канада – СЕТА.  Радев  постави четири основни въпроса с няколко подвъпросa към тях. Ето и отговорите на три от тях:

  1. Първи въпрос на президента: При какви условия смесените споразумения, сключени съвместно от ЕС и държавите членки с трета държава, стават част от вътрешното право на Република България и придобиват предимство пред вътрешното законодателство, което им противоречи?

Съдът: „Разпоредбите от смесените споразумения, сключени съвместно от Европейския съюз и държавите членки с трета страна, каквото е ВИТС, в частта им, която се отнася до правомощия на Европейския съюз, от момента на влизането им в сила, стават част от правото на Съюза и на това основание придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат.

Разпоредбите от такива споразумения, които попадат в компетентност на Република България, придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат, при условията на чл. 5, ал. 4 от Конституцията“.

Втори въпрос:  Дали временното прилагане на смесени споразумения, като СЕТА, зависи от изпълнението на условията по чл. 5, ал. 4 от Конституцията т.е. от ратификацията им.

Съдът: – Няма  такава зависимост.

Трети въпрос:  За ратификацията на СЕТА необходимо ли квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

Съдът: „Разпоредбата на чл. 85, ал. 1, т. 9 от Конституцията не се прилага за смесените търговски споразумения“.  Според конституционните съдии, със споразумението с Канада не се прехвърля суверенитет и за  ратификацията му в парламента е достатъчно  обикновено мнозинство.

Решението е взето с осем гласа.  Съдиите Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов са на особено мнение по допустимостта на искането. Съдът е отхвърлил  четвъртия въпрос на президента, а пълният текст на решението не е публикувано още.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.