Последни новини
Home / Законът / КС: Споразумението с Канада не прехвърля суверенитет, гласува се с обикновено мнозинство

КС: Споразумението с Канада не прехвърля суверенитет, гласува се с обикновено мнозинство

Defakto.bg

Конституционният съд публикува три от отговорите, които е дал на президента Румен Радев по искането му да бъдат  тълкувани разпоредби от Конституцията преди ратификацията на споразумението с Канада – СЕТА.  Радев  постави четири основни въпроса с няколко подвъпросa към тях. Ето и отговорите на три от тях:

  1. Първи въпрос на президента: При какви условия смесените споразумения, сключени съвместно от ЕС и държавите членки с трета държава, стават част от вътрешното право на Република България и придобиват предимство пред вътрешното законодателство, което им противоречи?

Съдът: „Разпоредбите от смесените споразумения, сключени съвместно от Европейския съюз и държавите членки с трета страна, каквото е ВИТС, в частта им, която се отнася до правомощия на Европейския съюз, от момента на влизането им в сила, стават част от правото на Съюза и на това основание придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат.

Разпоредбите от такива споразумения, които попадат в компетентност на Република България, придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат, при условията на чл. 5, ал. 4 от Конституцията“.

Втори въпрос:  Дали временното прилагане на смесени споразумения, като СЕТА, зависи от изпълнението на условията по чл. 5, ал. 4 от Конституцията т.е. от ратификацията им.

Съдът: – Няма  такава зависимост.

Трети въпрос:  За ратификацията на СЕТА необходимо ли квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

Съдът: „Разпоредбата на чл. 85, ал. 1, т. 9 от Конституцията не се прилага за смесените търговски споразумения“.  Според конституционните съдии, със споразумението с Канада не се прехвърля суверенитет и за  ратификацията му в парламента е достатъчно  обикновено мнозинство.

Решението е взето с осем гласа.  Съдиите Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов са на особено мнение по допустимостта на искането. Съдът е отхвърлил  четвъртия въпрос на президента, а пълният текст на решението не е публикувано още.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.