Последни новини
Home / Законът / Агенцията по вписванията – засипана със заявления, ще работи извънредно

Агенцията по вписванията – засипана със заявления, ще работи извънредно

Defakto.bg

Обработката на заявления в Агенцията по вписванията (АВ) се бавят заради несъгласувани с тях промени в Закона за счетоводството. Проблемът обаче щял да бъде изчистен с извънредна работа на служители в събота. Това съобщават от АВ.

От началото на годината до 31 март в агенцията били подадени над 200 000 заявления от дружества, неупражнявали дейност през 2017 г., което довело до забави и невъзможност всички да се обработят навреме в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. „За целта част от екипа на институцията ще работи в съботни дни, за да въвежда подадените вече заявления. Полагането на извънреден труд е съобразено с нормативните разпоредби“, се казва в съобщението.

И още: „Забавянето в обработката на приетите заявления се случи след промени в Закона за счетоводството, влезли в сила от 1 януари 2018 г., които не бяха съгласувани предварително с Агенция по вписванията. Промените задължиха фирмите, които не са осъществили дейност през предходната година, да декларират това обстоятелство със заявления към агенцията. Заедно с тази промяна следваше да бъде приет и образец на заявление за деклариране на липса на дейност, но такъв не беше приет.

Така, системата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел автоматично разпределя за разглеждане заявленията по реда на постъпването им, независимо дали е подадено заявление за: първоначална регистрация, за пререгистрация на ЮЛНЦ, за промяна в обстоятелствата или заявление за липса на дейност през предходната година“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.