Последни новини
Home / Законът / Агенцията по вписванията – засипана със заявления, ще работи извънредно

Агенцията по вписванията – засипана със заявления, ще работи извънредно

Defakto.bg

Обработката на заявления в Агенцията по вписванията (АВ) се бавят заради несъгласувани с тях промени в Закона за счетоводството. Проблемът обаче щял да бъде изчистен с извънредна работа на служители в събота. Това съобщават от АВ.

От началото на годината до 31 март в агенцията били подадени над 200 000 заявления от дружества, неупражнявали дейност през 2017 г., което довело до забави и невъзможност всички да се обработят навреме в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. “За целта част от екипа на институцията ще работи в съботни дни, за да въвежда подадените вече заявления. Полагането на извънреден труд е съобразено с нормативните разпоредби”, се казва в съобщението.

И още: “Забавянето в обработката на приетите заявления се случи след промени в Закона за счетоводството, влезли в сила от 1 януари 2018 г., които не бяха съгласувани предварително с Агенция по вписванията. Промените задължиха фирмите, които не са осъществили дейност през предходната година, да декларират това обстоятелство със заявления към агенцията. Заедно с тази промяна следваше да бъде приет и образец на заявление за деклариране на липса на дейност, но такъв не беше приет.

Така, системата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел автоматично разпределя за разглеждане заявленията по реда на постъпването им, независимо дали е подадено заявление за: първоначална регистрация, за пререгистрация на ЮЛНЦ, за промяна в обстоятелствата или заявление за липса на дейност през предходната година”.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.