Последни новини
Home / Законът / Арестът на кмета на столичната „Младост“ Десислава Иванчева – между правото и атракцията

Арестът на кмета на столичната „Младост“ Десислава Иванчева – между правото и атракцията

Defakto.bg
 „Изключително унизителен беше начинът, по който се отнесоха с тях, категорична е адвокат Ирен Савова

Днес се очакват подробности от прокуратурата  около обвиненията в корупция към  кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.  Снощи, минути след 23 часа, тя е била  изведена с полиция от сградата на Министерството на младежта и спорта.  Иванчева заедно със заместничката си Биляна Петрова,   бe  задържана и разпитвана там близо 10 часа, след като показно бе арестувана по обяд от маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.  Единственият  кмет от 24-те в Столична   община, който не е от ГЕРБ,  бе уличен в подкуп в особено голям размер – според различни информации между 56 и 70 хил. евро.

„За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така. Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 ч. имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи имаше, 9 коли” – това е заявила  набързо Иванчева пред Нова телевизия, докато е извеждана с полиция от сградата на Спортната палата късно снощи, съобщава БНР.

Тази сутрин жители на кв. „Младост“ се събраха на протест в защита на Иванчева. В подкрепа на арестуваната кметица хората от квартала заявиха, че няма логика човек, който се бори срещу застрояването, да приеме подкуп за нещо подобно.  „Тя трябваше да изнесе конференция, на която да обясни вратичките към застрояването. Подкупът е за по-висока олигархична класа, а не към Иванчева. Няма да се откажем, защото в „Младост“ не може да се диша.  Арестът на Иванчева е постановка. Върхушката на ГЕРБ стои зад ареста на кметицата“, коментираха едни през друг пред Bulgaria ON AIR протестиращите .

„Не останах учуден, когато разбрах. Госпожа Иванчева имаше практика да слага досиетата на строителните фирми „на трупчета“, докато не получи дадена услуга, като ремонт на детска градина. Това може и добре да изглежда за гражданите, но е нарушаване на закона“, коментира пък  бившият заместник на Иванчева Николай Вапцаров.

Независимо от основанията за задържането на Иванчева, които ще се решават в съда,  публичното й задържане, обиски на автомобила,  броене на пари на улицата и пр.,  не предизвиква одобрение. А адвокатите са категорични: Подобни действия  нямат нищо общо с правото!

Адвокат Ирен Савова

„Най-вероятно това ще се окаже много шум за нищо“ –  заяви  адвокат Ирен Савова пред Нова тв., която е защитник на заместник-кметицата на „Младост“ Биляна Петрова, арестувана във вторник заедно с Десислава Иванчева.  „Клиентката ми смята, че това е начин да бъде отстранена г-жа Иванчева от поста“, коментира Савова.
„Изключително унизителен беше начинът, по който се отнесоха към тях. Тези жени не бяха пили вода, не бяха ходили до тоалетна. Да отиде адвокат, за да им съдейства за най-елементарни нужди. През цялото време клиентката ми плачеше от унижение, от това, че има син и майка, която гледа. Беше в доста тежко състояние. Викана е била и Бърза помощ“, заяви тя и добави, че Петрова във всички случаи ще си търси правата.

„Тревожно беше това, което видях, от гледна точка на тази показност, с която се случва. Доста са озадачаващите неща. В колата имаше множество кашони. Как уцелиха точно този кашон с парите“, допълни тя и поясни, че автомобилът, в който са намерени парите, е служебен на общината и доста хора го използват.

Адвокат Людмил Рангелов

Според адвокат Людмил Рангелов арестът е бил прекалено показен и вероятно публичността е умишлен ефект.  „Прекалено големи сили бяха използвани. Няма друга причина това да се случи в центъра на София. От момента на задържане, човек има право на защитник, на адвокат и то незабавно, а разследващите органи са нарушили този закон.  Може да се стигне до дело в Страсбург. Този продължителен престой на публично място е унижение на личността“, коментира  юристът в студиото на „България сутрин“.

о време на многочасовия престой на задържаната Иванчева с белезници на тротоара, публиката забеляза  как една  полицайка с маска на лицето опита да й запуши устата, когато Иванчева се обърна към журналистите, за да иска адвокат.  „Съдийката“ на пътя с униформа на служител на реда,  едва ли е чела чл. 3 от Конвенцията за човешките права, който третира подобни маниери като унизително отношение към задържаните, заради което Съдът по човешките права може да осъди държавата.   Трагично е, че подобни  действия се развиха  пред очите на прокурори, които не личеше да са скандализирани.)

Адвокат Николай Хаджигенов

Показният арест на кмета, при който Иванчева  дълго време бе държана на улицата и в сградата на Спортната палата, носи белези на поръчкова акция и няма нищо общо с правото, заяви за „Хоризонт“ адвокат Николай Хаджигенов.  „Това няма нищо общо с правото, това е брутална свинщина. Ей така не се хваща подкуп. Подкуп се хваща, когато даващият дава на вземащия, а не парите са в багажника, гони се в центъра на София… Определени, проправителствени медии, известени предварително, чакат на място с наточени камери. Дори да е възможно да има престъпление, по начина, по който „го предотвратиха“, това престъпление вече не съществува“.

В подкрепа на кметицата ще се проведе протест пред сградата на БТА.  В агенцията малко по-късно ще има пресконференция на Сдружение „Зелен Младост“ на тема застрояването на зелените площи в столицата.  Протестите ще продължат включително и пред Съдебната палата, каза в „Преди всички“ Александър Николов, един от жителите на „Младост“, които подкрепят Десислава Иванчева. Според него Иванчева е засегнала доста инвеститорски интереси и вчерашната акция е просто разчистване на интереси.

„Аз мисля, че запознаха цяла България как се прави постановка и как се отстраняват политически неудобни противници“, коментира той случилото се вчера и допълни:

„Възприемаме тази акция като разчистване на сметки. Мое лично мнение е, че тук бяха засегнати инвеститорски интереси за много милиони левове в район „Младост“. Г-жа Иванчева и нейната администрация, използвайки своите правомощия, спряха редица строежи, които хората не искат да се случат в квартала, и съответно от тези среди, които са достатъчно влиятелни, дойде задействането на държавната репресивна машина, защото в момента не можем да кажем, че е правораздавателна. Мога да ви кажа, че тук са намесени банки. Зад тези инвеститори стоят големите търговски банки. Това са истинските среди и кръгове, които управляват България“.

Очаква се пресконференция на ръководителите на новата Антикорупционна комисия и Специализираната прокуратура – Пламен Георгиев и Иван Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.