Последни новини
Home / Законът / И ВКС обсъжда да спре ли дело за гражданската конфискация до произнасянето на Съда на ЕС

И ВКС обсъжда да спре ли дело за гражданската конфискация до произнасянето на Съда на ЕС

Defakto.bg

Може ли да се отнема „незаконно“ имущество, ако наказателното дело междувременно е прекратено, трябваше да кажат върховните съдии

Покрай вчерашните дебати във Висшия съдебен съвет, безславно приключили с отказ на кадровиците да се произнесат за поведението на шефа на „Антикорупция“ Пламен Георгиев спрямо независимия съд, бе напомнено за едно интересно тълкувателно дело на ВКС. Свързано с гражданската конфискация у нас и евростандартите – проблемът, с който и Катерина Енчева от Софийския градски съд сезира Съда на ЕС в Люксембург и си навлече антикорупционния гняв.

Тълкувателното дело № 4 във ВКС е от 2016 г., то е на Гражданската колегия на съда и е позабравено, а заслужава да се знае. По него още няма произнасяне на върховните съдии, нещо повече – на насроченото за 26 април заседание те вероятно ще спрат това си дело в изчакване на решението на СЕС. Нещо, което би трябвало да се случи с всички казуси, свързани с отнемането на „незаконно придобито имущество“ във всички съдилища в страната, според разбирането на не един и двама правници.

След отправянето на преюдициалното запитване до Люксембург от Катерина Енчева миналия месец, на 29 март Общото събрание на Гражданската колегия обсъжда спиране на производството по тълкувателното дело, става ясно от страницата на ВКС. Затова е насрочено ново заседание, на 26 април, „за обсъждане и гласуване на становището (за спиране)“, разпорежда новият зам.-председател на ВКС Светла Димитрова.

Какво точно ще реши Общото събрание на Гражданската колегия предстои да видим след броени дни.

Конкретният казус

На 17 август 2016 г. състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС с председател Марио Първанов и членове Маргарита Георгиева и Ерик Василев спира конкретно дело с искане за тълкувателно решение на върховния съд заради разнобой в практиката.

Пред тях тогавашната КОНПИ (сегашна КПКОНПИ, накратко „Антикорупция“) е обжалвала определение на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено определение на Кюстендилския окръжен съд.

И двете съдебни инстанции прекратяват производство за гражданска конфискация, тъй като не е налице „абсолютната процесуална предпоставка за допустимост на гражданското производство“ – ответникът да е привлечен като обвиняем за едно от изброените в закона престъпления. Въпросният ответник е бил обвиняем за подкуп, чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение. Но през 2014 г. прокуратурата е прекратила наказателното производство, докато делото за гражданска конфискация е било висящо.

Тримата от ВКС изтъкват противоречиви решения на върховния съд по подобни казуси – в едни от тях се приема, че след прекратяване на наказателното дело производството по гражданска конфискация също трябва да се прекрати, в други решението е точно обратното – след като законът изрично заявява, че това гражданско дело се развива независимо от наказателното, отпадането на обвиненията не отменя въпроса за „незаконното богатство“.

Зададеният въпрос

Предложението на тримата върховни съдии е уважено. С разпореждане на председателя Лозан Панов е образувано тълкувателно дело № 4/2016 г. по описа на ВКС, Гражданска колегия, за приемане на тълкувателно решение по следния въпрос:
Съставлява ли абсолютна процесуална пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство за престъпление, посочено в разпоредбата на чл. 22, ал. 1 ЗОПДНПИ, извън случаите по чл. 22, ал. 2 ЗОПДНПИ?

Тогава е определена и комисия, която да изготви проект за тълкувателно решение. В нея влизат върховните съдии Борислав Белазелков, Светлана Калинова, Марио Първанов и Жива Декова – докладчик.

Проблемът очевидно е сериозен и нееднозначен, според ВКС, става ясно от по-нататъшните действия по тълкувателното дело. По него са отправяни включително покани към 44 преподаватели и правозащитници да изразят становище дали Законът за отнемане на незаконно придобито имущество е в синхрон с директива на европарламента и на съвета, както и за значението на решението на Евросъда в Страсбург по делото „Димитрови срещу България“, макар и по отменената Глава Трета от Закона за собствеността на гражданите. Става дума за делото на Ангелина Димитрова, вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца, по което Евросъдът присъди 430 000 евро обезщетение на нея и мамолетния й син за нарушаване на правото на собственост по Протокол 1, чл. 1 от евроконвенцията за правата на човека.

Междувременно на 22 март тази година СГС отправя преюдициалното запитване до съда в Люксембург с шест конкретни въпроса за съответствие на нашата процедура за гражданска конфискация с евродирективите. Сред тях включително са дали е допустимо отнемане на имущество като „незаконно“ без да е налице влязла в сила присъда.

А нашият ВКС, впрочем, не за първи път се сблъсква с проблемите на гражданската конфискация. По искане на бившия омбудсман Константин Пенчев (сега конституционен съдия) върховните съдии вече се произнесоха по стария закон „Петканов“, който позволяваше гражданска конфискация само след влязла в сила присъда. В това си тълкувателно решение ВКС бе обявил, че трябва да има някаква връзка между конфискуваното имущество и извършеното престъпление. Тогава това също не се бе харесало на борците срещу корупцията.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.