Последни новини
Home / Законът / И все пак: Патриоти внесоха поправките „Каракачанов“ за неизбежната отбрана

И все пак: Патриоти внесоха поправките „Каракачанов“ за неизбежната отбрана

Defakto.bg

Промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана, са внесени днес в парламентарното деловодство, става ясно от страницата на НС. Вносители са 14 депутати от „Обединени патриоти“ начело с Искрен Веселинов. В списъка е и зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев. Прочитът показва, че буквално са възпроизвели текстовете, вече огласени от вицепремиера Красимир Каракачанов, които срещнаха отпора на авторитетни юристи.

Законодателната инициатива се случва, след като кабинетът „Борисов“ се отказа да коригира института на неизбежната отбрана, въпреки първоначалните нареждания на премиера от началото на март за „спешни поправки“. Поводът бе скандалът с доктор Иван Димитров в Пловдив, хладнокръвно застрелял рецидивист, опитал да окраде гаража му, след като половин час го е наблюдавал, а после бе опитал да заличи следите. Юристи от практиката и преподаватели реагираха остро срещу намеренията за ремонт на НК, а главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов единодушно се обявиха срещу подобни скорострелни промени. В дебата бе напомнено и решението на КС от 1997 г. по въпроса за неизбежната отбрана. Дори и шефът на правната комисия на парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че законовата уредба на неизбежната отбрана е прецизна и се спекулира с незнанието на гражданите.

Но сега 14-те патриоти все пак предлагат ремонт на чл. 12, ал. 3 от НК, който регламентира кога няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

В момента текстът гласи: „Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.“

Предложението е занапред в чл. 12, ал. 3 от НК да пише: „Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато: 1. нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище; 2. нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем„.
А в мотивите си вносителите обясняват, че целта на поправката е да се определи „максимално ясно за гражданите в кои случаи могат да се защитават с неограничена интензивност, без страх от възможността да бъде потърсена наказателна отговорност за причинените на нападателя лудост“.
Формулировката за „противозаконно влизане“ в жилището пък разширявала приложното поле на закона до всички случаи случаи на непозволено проникване в него, включително чрез „заплаха, особена ловкост, използване на техническо средство“. Защото в момента неизбежната отбрана била възможна само ако при влизането е използвана сила или разрушаване!
Част от инициираните сега промени, впрочем, вече бяха обсъждани от КС през 1997 г. и отменени като противоконституционни.
Но кой да ти чете тези решения.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.