Последни новини
Home / Законът / По пет дела в Страсбург: Правителството плаща обезщетения за близо 1 000 000 лв. за нарушени човешки права

По пет дела в Страсбург: Правителството плаща обезщетения за близо 1 000 000 лв. за нарушени човешки права

Defakto.bg

Правителството ще изплати близо един милион лева обезщетения на граждани  по пет осъдителни  решения на  Европейския съд по правата на човека за нарушение на човешките им права.

Имуществено възмездие за близо 20 години ходене по мъките ще получат собствениците на  една от най-красивите къщи в Стария град на Пловдив – Павлитовата или Синята къща. Пo  дeлoтo „Чeнгeлян и дpyги cpeщy Бългapия“ Съдът в Страсбург  определи рeĸopднoтo oбeзщeтeниe oт 462 000 евро и 675 евро за разноски.    Казусът бе свързан с невъзможността на наследниците да влязат във владение на реституирана сграда в Пловдив.   В този случай Съдът прие, че е погазена правната сигурност и правото на всеки мирно да се ползва от собствеността си.

Съдът в Страсбург осъди държавата и по делото „Йончев срещу България“,  затова, че  властите не са изпълнили задължението си да  осигурят ефективна процедура на бившия полицейски служител  властите, в която той да получи пълна информация за психологическите му оценки.  Присъдено му е обезщетение от 3930 евро за неимуществени вреди и за разноски.

За лоши хигиенни условия в затворническото общежитие в Кремиковци,  ЕСПЧ  присъди обезщетение за претърпени неимуществени вреди от 3000 евро и 767 евро за разноски по делото „Христосков срещу България“.

По жалбата на родители на три деца, иракски граждани, за лоши условия в мястото на задържането им след незаконен опит за преминаване на границата, ЕСПЧ посочва, че към момента на задържането България не е била поставена пред екстремни затруднения в справянето с имиграционната вълна. С този аргумент съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 600 евро за всеки от тримата непълнолетни и общо 1000 евро за разноски по делото „С. Ф. срещу България“.

По делото „Фъртунова срещу България“, образувано заради невъзможност за обжалване към онзи момент на наложена по Закона за движение по пътищата глоба в размер на 30 лв., ЕСПЧ не присъжда обезщетение, а само изплащане на 1000 евро разноски по делото. Необжалваемият минимум на санкциите е отменен от Конституционния съд през 2012 г.

Правителството ще приключи с приятелско споразумение дело пред Европейския съд по правата на човека, образувано по жалбата на Петя Пиличева срещу България. То е заради нарушени права на справедлив съдебен процес и на ефективни правни средства за защита. Причината е неизпълнение от страна на НОИ на съдебно решение, с което институтът е бил осъден да заплати на жалбоподателката обезщетение за претърпени имуществени вреди и за разноски по съответното дело. НОИ заплатил само дължимата сума за обезщетение и въпреки издадения изпълнителен иск, Петя Пиличева не успяла да получи дължимата й сума за разноски.

Правителството признава извършеното нарушение и приема да изплати предложените от ЕСПЧ 600 евро за претърпени вреди и направени разходи и разноски, с което се слага край на делото.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.