Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Имало е „житейско“ изнудване в община „Младост“, кметът и заместничката й с обвинения за подкуп (допълнена)

Прокуратурата: Имало е „житейско“ изнудване в община „Младост“, кметът и заместничката й с обвинения за подкуп (допълнена)

Defakto.bg

Двете жени държани часове с „белезници“, за да им „светнат“ ръцете

Сигнал за изнудване „в чисто житейски смисъл“ от инвеститор, дълго време живял в чужбина, е довел до показната акция със задържането на кмета и зам.-кмета на община „Младост“ вчера. Това стана ясно от обясненията на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев днес. Първоначално двете дами са задържани за 24 часа по Закона за МВР, а в момента им се повдигат обвинения за вземане на подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай по чл. 302а от Наказателния кодекс. Обвиненията са работни, не е изключено в хода на разследването да се стигне и до други, например за организирана престъпна група, обяви Гешев.

Третият задържан и обвинен е „посредникът“, приемал и предавал парите, чието име не бе назовано. Бил бивш кмет на община „Младост“. Името на инвеститора, подал сигнала, също бе спестено.

Шефът на спецпрокуратурата  обясни, че държането на кмета Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова с часове на улицата насред София с белезници  било, за да се спазят техните права. Така те  лично присъствали на огледа и претърсването на служебната им кола, в която в един кашон са открити белязани 70 000 евро, платени по-рано от „изнудвания“ предприемач. А белезниците на ръцете им не били свалени, за да се гарантира, че няма да изличат следите от пипането на банкнотите.  И двете „светнаха като коледни елхи“, по думите на Иван Гешев.

Сигналът срещу Иванчева е бил подаден в новата антикорупционна комисия.

Днес за акцията специален брифинг в Съдебната палата дадоха Иван Гешев, заместникът му Димитър Франтишек Петров, шефът на „Антикорупция“ Пламен Георгиев и предложеният за негов заместник Антон Славчев, бивш служител на ДАНС. (На снимката горе – Димитър Петров, Иван Гешев, Пламен Георгиев отляво надясно)

„Нещо като увод“

Иван Гешев обяви, че досъдебното производство започнало през февруари, първоначално за търговия с влияние. Тогава, разбра се от последващи обяснения на Пламен Георгиев, в неговата комисия е бил получен сигналът от инвеститора.

Още от декември обаче прокурор извършвал проверка по множество сигнали за община „Младост“.

„Ще започна с нещо като увод – благодаря на хората от новата комисия и на Младен Маринов и СДВР, които съществено ни подпомогнаха с т.нар. групи „Кобра“ по задържането, с експерти, фотографи, химици. Последните 10-15 дена бяха денонощен труд, хората буквално не са прибирали по домовете си, голямата част са дами със семейства и деца. Моето присъствие е тук не да обясня, а да защитя труда на тези хора и да кажа, че се гордея с тяхната работа“, каза Гешев.

По същество разказа: „Колегите от антикорупционната комисия по своите канали събраха информация за още едно лице, строителен предприемач, дълго живял в чужбина, който няма някои наши характерни български особености за решаване на проблема с пари под масата. Той е с европейско мислене, изнудван е в чисто житейски смисъл, спрямо него е упражнен натиск да плати сериозна сума. Той беше разпитан и разясни конкретната ситуация, която за нас не беше новост, имаше и други сигнали за този начин и подход в тази община – натиск, маскиран с добрите намерения за борба с порочни практики на застрояването. В крайна сметка се преследват чисто лични, та и користни интереси. Начинът – с години се бавят преписки и не се решават всякакви проблеми в различни цели. В началото имаше оперативна информация, че се искат пари, а една част от жалбоподателатите казваха, че са принудени да извършват облагородителни действия в квартала (детски площадки, градинки, осветление), но и като ги извършат, пак не им се придвижват документите и им се искат допълнителни неща. В което няма нищо лошо, нали се облагородява кварталът, но се спират и инвеститори клас А. Най-чистият термин за мен е изнудване от житейска гледна точка, употребен е и от главния архитект на София в дискусия. Освен това се иска дейностите по облагородяване да се извършат от една конкретна фирма“.

Конкретният случай

Инвеститорът, подал сигнала, имал заповед за изменение на подробния устройствен план, която се издава от главния архитект на София. Но за да започне стротелството, трябва да се отправи и съобщение до заинтересованите страни (строителя и съседа, по обясненията на прокурор Гешев). Това съобщение, което било чисто формално и обичайно отнемало две седмици, обаче в конкретния случай се забавило повече от година.

„Започват едни разговори и срещи със зам.-кметове, кметове и всякакви служители. Че преписката е загубена, после възстановена, после пак загубена… На човека му писнало, пуснал жалба в административния съд, изслушан е от Столичния общински свет, съветниците са били възмутени. После с него се свързват посредници, казват му колко е възмутена кметицата и че проблемът му няма да се разреши. И му се казва, че цената за разрешаване на този смешен проблем е 20 евро на кв м –  за 12 000 кв м РЗП 250 000 евро общо. Той има инвестиционни намерения за 46 000 кв РЗП в „Младост“, след дълги преговори общата цена слязла до 500 000 евро. Това не са само показанията на този свидетел пред съдия, но и на други, на неща, документирани със СРС“, описа ситуацията Иван Гешев.

От последвали допълнения на Пламен Георгиев стана ясно, че били поискани 500 000 евро за 4 обекта, за първия обект сумата е фиксирана на 250 000 евро, за другите е направена „отстъпка за количество“.

Първата сума за предаване от 250 000 евро от своя страна била разделена на части от по 70 000 евро. И именно след предаването на първата вноска вчера последвали гръмките арести. Като парите били осигурени от инвеститора, а банкнотите описани по реда на НПК и белязани.

А близо 20 дни прокурори, следователи, полицаи, експерти и инспектори от „Антикорупция“ чакали да стане предаването.

Предаването

В акцията участвали над 100 човека, които дежурели денонощно, разделени на 10 екипа. Тук Гешев пак наблегна, че повечето били жени, но „жените се оказват най-корави“.

Няколко пъти уговорени срещи били отменяни, докато вчера нещата станали.

Кметът на „Младост“ определила срещата да е в центъра на София, защото имала работа в Софийска голяма община.

Парите можеха да бъдат изхвърлени, изядени или внесени в банка

И пак Иван Гешев: „Първо парите трябваше да се предадат в „Хепи“ срещу ВИАС, но имаше оперативна информация, че там много хора от общината циркулират. Изнудваният предаде сумата на посредника в кафе на „Гурко“ и „Раковски“. После посредникът се свърза с кметицата и зам.-кметицата, видяха се в кафето на „Кристал“, посредникът взе 14 000 евро и след няколко часа си тръгнаха. Съзнателно не ги задържахме там, щяхте да питате защо задържаме една невинна жена. Изчакахме да вземе парите, взе ги, по-точно заместничката й ги взе. Първо задържахме посредника и веднага се предприеха действия за спиране на колата на кметицата, защото не знаехме какво ще се случи иначе с парите – могат да бъдат изхвърлени, изядени, внесени в банка и т.н. Не ние сме преценили кметицата откъде ще мине, не сме й казали да мине покрай министерството (Спортната палата – б.р.). Колегите от КОНПИ я спряха, наблизо чакаха следователи, колегите от „Кобра“ за задържане, химик, физик. В посредника бяха намерени 14-те хил. евро, описани по номера и по друг начин, Човекът „светна като коледна елха“, светнаха всички. Посредникът веднага поиска да напише саморъчно обяснение, доброволно, описал е цялата фактическа обстановка, ние не можем да го спрем, като иска да пише„.

Как се гарантират права

След спирането на служебната кола кметът и зам.-кметът са изведени от нея.

Трябва да й гарантираме правата, парите не бяха в багажника, а в един кашон на задната седалка. Ако я бяхме отстранили (Иванчева очевидно – б.р.) да не присъства, щеше да има световна конспирация.

Те седяха и гледаха какво се случва – следователите претърсват колата от единия до другия край и описват буквално всичко, както изисква българският НПК. Парите бяха намерени, описани банкнота по банкнота, номер по номер, взеха се проби от самите врати, проби от банкнотите за маркировка, на зам.-кметицата й стана лошо, извикахме й линейка, после се обадихме на адвокат. Адвокат присъства на огледа, записан е в протокола, и ситуацията продължи до 5 часа“, описа станалото Иван Гешев.

За белезниците заяви: „След като бяха вкарани в министерството, имаше личен обиск плюс освидетелстване на всяка от тях да видим дали ще „светнат“, светнаха всичките, за да не обясняват после как някой нещо им подхвърлил. При личния обиск и освидетелстването задължително присъстваше адвокат. А бяха с белезници, защото не трябваше да пипат нищо. Една колежка е имала случай при маркирани пари човек да се хвърля в калта, да си отърка ръцете там  и нищо не свети после.“

Пламен Георгиев определи съвместната работа с прокуратурата и МВР като перфектна. „Изцяло е документирано поведението и на госпожа Иванчева, и на зам.-кмета. Госпожа Иванчева е принуждавала и други лица нерегламентирано да правят дарения под формата на площадки, пейки, осветление, това не е редно, цели личен пиар“, обяви шефът на „Антикорупция“.

Антон Славчев от комисията пък заяви, че и участвалите в акцията били притеснени от „показност, масовост, медии“.

„Тримата бяха задържани за 24 часа, в момента се привличат като обвиняеми за подкуп в особено големи размери и особено тежък случай по чл. 302а от НК, който предвижда от 10 до 30 г. затвор, конфискация на част или цялото имущество, лишаване от права. Това е работното обвинение по отношение на кмета, зам.-кмета и бившия кмет на „Младост“, т.нар. посредник. Възможно е в хода на разследване да има и обвинение за ОПГ и други“, заключи Иван Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Много показност има в описанието на акцията!? Не е нормално ! Да видим какъв ще й бъде края.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.