Последни новини
Home / Законът / Арбитражният съд чества 65 лета и 120 години арбитражна дейност

Арбитражният съд чества 65 лета и 120 години арбитражна дейност

Defakto.bg
Министърът на правосъдие Цецка Цачева в компанията на почетния председател на АС Силви Чернев и Владислав Славов, председател на СЮБ
Първият правилник на арбитражните съдилища при търговско-индустриалните камари(ДВ, 23.11.1896г.)

Арбитражният съд при Българска търговско-промишлената палата (БТПП ) отбелязва респектиращ юбилей – 120-години арбитражната дейност в системата на БТПП и 65-годишнината от създаването си.

 Водещата роля на Арбитражния съд за утвърждаване на алтернативния способ за разрешаване на правни спорове бе отчетена на специална конференция, на която в столичния  хотел  Балкан,   дойдоха много наши и чужди юристи.   Сред гостите  бяха председателят на Виенския арбитражен център, председателите на Арбитражните съдилища при търговските палати на Събрия, Украйна и Естония и зам.-председателят на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.  Те не пестиха добри думи и колегиална солидарност.

От българска страна приветстия поднесоха проф. Емилия Друмева от името на президента Румен Радев. Министърът на правосъдието Цецка Цачева  подчерта усилията, които ръководството на Арбитражния съд полага за алтернативиня начин за решаване на споровете , както и за  формирането на квалифицирани кадри за бъдещата си дейност.  „АС успешно се адаптира към обществено-икономическите промени, настъпили след 1989 г., както и в контекста на подобряване и усъвършенстване на нормативната основа, правилата за арбитражния процес, така и по отношение на въвеждането на съвременните технологии – дигитализацията в администрирането на арбитражните дела“, подчерта министърът.  Цачева похвали институцията, че  в продължение на повече от 12 години ежегодно провежда обучения на завършващи студенти юристи по въпросите на арбитражи, а от 4 години организира състезания по международен търговски арбитраж за студенти.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова също отбеляза, че през годините Арбитражният съд при БТПП продължава да се ползва с най-голям авторитет сред представителите на стопанската дейност и юридическите среди. Тя пожела на арбитрите да се поздравят с „втори век от съществуването на съда”.

Приветствие към участниците в конференцията отправиха председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Арбитражния съд към БТПП Благовест Пунев, почетният председател на АС проф. д-р Силви Чернев и зам.-председателя Александър Кацарски. 

Не бе подмината  ролята на покойния проф. Живко Сталев, дългогодишен председател на АС ,  проф. Витали Таджер и др. за утвърждаването на авторитета на съда.

 Оживление сред арбитрите предизвика поздравлението на  омбудсмана Мая Манолова, която успя да откъсне от дейността на арбитража потребителските спорове заради сериозни недоразумения с правата на гражданите.

В поздравлението й днес обаче личеше уважение към същинската работа на арбитрите по търговски спорове. „ Чудесно е, че г-жа Манолова признава и цени ролята на съда и арбитражния процес за разрешаване на правни спорове ”,  възкликна адвокат Ивайло Дерменджиев, който бе и модератор на събитието.  Недоволство  от законодателните промени, предизвикани от омбудсмана изказа почетният председател на БТПП  Силви Чернев.

Според него законодателят е взел прибързано решение, защото е  спорно дали гражданите са спечелили от това, че  потребителските спорове  вече нямат алтернативен вариант за  решаване.

Арбитражният съд разрешва между 250 – 300 спора годишно

А[/dropcap]рбитражният съд при БТПП има  дългогодишна традиция в областта на разрешаване на правни спорове.  Той е приемник на търговския арбитраж, учреден в системата на БТПП още в края на 19 век (1886 г.), функционирал до Втората световна война.   След неговото официално преучредяване през 1953 г. АС при БТПП  (първоначално наричан “Външнотърговска арбитражна комисия”) става  една от най-влиятелните правораздавателни институции в страната,  чиято правна практика се ползва с авторитет сред представителите на стопанската дейност и правната професия.

Московската конвенция от 1972 г. значително разширява задължителната компетентност на АС при БТПП , като в дейността му се включват всички спорове с международен елемент между стопански организации със седалище в страните – членки на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ).   Като компетентен се определя арбитражният съд в държавата, където е седалището на ответника. Наред с това АС при БТПП действа като доброволен международен арбитражен съд по отношение на спорове между български стопански организации и дружества от страни извън системата на СИВ.

По инициатива на БТПП и АС,  и най-вече благодарение на лична заслуга на проф. д-р Сталев през 1988 г. е изработен и приет Законът за международния търговски арбитраж (ЗМТА), който  следва Закона – Модел на УНСИТРАЛ за международен търговски арбитраж.  Промените в България през 1989 г., допуснаха  разрешаването на спорове чрез арбитраж като алтернатива на правораздаването на държавните съдилища.

Извън арбитража остават само споровете относно вещни права върху недвижими имоти, за издръжка или за права по индивидуални трудови договори, както и неимуществените и семейноправни спорове.

АС при БТПП решава между 250 и 300 международни, така и вътрешни спора годишно.  82% от вътрешните дела се разглеждат в 9-месечен срок, а 66% от международните дела –  в срок до 12 месеца.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.