Последни новини
Home / Законът / Трети месец парламентът немее по питане за „тайните“ присъди

Трети месец парламентът немее по питане за „тайните“ присъди

Defakto.bg

Повече от два месеца Народното събрание не дава знак да се е задвижило по един важен за правораздаването въпрос – този за „тайните“ присъди, установи проверка на De Fakto.

След решение на пленума на ВСС, на 7 февруари тази година искането за „автентично тълкуване“ на закона, подписано от представляващия съвета Боян Магдалинчев, е отправено до председателя на НС Цвета Караянчева, увериха от ВСС. Оттогава насам по въпроса цари мълчание.

Става дума за гласуваните от депутатите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които бе забранено да се оповестяват окончателните ефективни присъди по наказателни дела, докато не се получи уведомление от прокурор, че осъдените вече са в затвора.

Поправките се прочуха като „тайните“ присъди, без да е ясно каква е обществената полза от тях. Каква е обществената вреда стана ясно веднага – публичното правосъдие се превърна в „закрито“, под условие. А че декларираната им цел – да спрат „бягствата“ от правосъдие, като не позволят на осъдените предварително да разберат, че ще влизат в затвора – е смехотворна, стана ясно твърде бързо. (По правилата на закона осъдените имат право да научат решението, дори и то да не е публично! А да напомняме ли и драмата в Нови Искър?!)

Промените в двата закона влязоха в сила още през ноември 2017 г., но (извън основния въпрос за техния смисъл, който си остана и необсъден от НС) създадоха куп други практически проблеми. Най-вече дали ветото за публичност касае само решенията на последната инстанция – Върховния касационен съд, или на всички инстанции, постановили ефективни присъди?

В този си вид проблемът стигна до Висшия съдебен съвет. След лъкатушения, вземане и отмяна на решения на комисии, на 1 февруари тази година пленумът на ВСС единодушно гласува да поиска „автентично тълкуване“ от парламента на приетите от него закони – възможност, предвидена в Закона за нормативните актове.

Конкретното питане гласеше: „Подлежат ли на публикуване обжалваемите актове по наказателни дела, с които деецът е осъден на ефективно лишаване от свобода от момента на постановяването им до изтичане на срока за обжалване и протест или до получаването на жалби и протести?

Чака се отговорът на депутатите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.