Последни новини
Home / Законът / Трети месец парламентът немее по питане за „тайните“ присъди

Трети месец парламентът немее по питане за „тайните“ присъди

Defakto.bg

Повече от два месеца Народното събрание не дава знак да се е задвижило по един важен за правораздаването въпрос – този за „тайните“ присъди, установи проверка на De Fakto.

След решение на пленума на ВСС, на 7 февруари тази година искането за „автентично тълкуване“ на закона, подписано от представляващия съвета Боян Магдалинчев, е отправено до председателя на НС Цвета Караянчева, увериха от ВСС. Оттогава насам по въпроса цари мълчание.

Става дума за гласуваните от депутатите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които бе забранено да се оповестяват окончателните ефективни присъди по наказателни дела, докато не се получи уведомление от прокурор, че осъдените вече са в затвора.

Поправките се прочуха като „тайните“ присъди, без да е ясно каква е обществената полза от тях. Каква е обществената вреда стана ясно веднага – публичното правосъдие се превърна в „закрито“, под условие. А че декларираната им цел – да спрат „бягствата“ от правосъдие, като не позволят на осъдените предварително да разберат, че ще влизат в затвора – е смехотворна, стана ясно твърде бързо. (По правилата на закона осъдените имат право да научат решението, дори и то да не е публично! А да напомняме ли и драмата в Нови Искър?!)

Промените в двата закона влязоха в сила още през ноември 2017 г., но (извън основния въпрос за техния смисъл, който си остана и необсъден от НС) създадоха куп други практически проблеми. Най-вече дали ветото за публичност касае само решенията на последната инстанция – Върховния касационен съд, или на всички инстанции, постановили ефективни присъди?

В този си вид проблемът стигна до Висшия съдебен съвет. След лъкатушения, вземане и отмяна на решения на комисии, на 1 февруари тази година пленумът на ВСС единодушно гласува да поиска „автентично тълкуване“ от парламента на приетите от него закони – възможност, предвидена в Закона за нормативните актове.

Конкретното питане гласеше: „Подлежат ли на публикуване обжалваемите актове по наказателни дела, с които деецът е осъден на ефективно лишаване от свобода от момента на постановяването им до изтичане на срока за обжалване и протест или до получаването на жалби и протести?

Чака се отговорът на депутатите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.