Последни новини
Home / Законът / Трети месец парламентът немее по питане за “тайните” присъди

Трети месец парламентът немее по питане за “тайните” присъди

Defakto.bg

Повече от два месеца Народното събрание не дава знак да се е задвижило по един важен за правораздаването въпрос – този за “тайните” присъди, установи проверка на De Fakto.

След решение на пленума на ВСС, на 7 февруари тази година искането за “автентично тълкуване” на закона, подписано от представляващия съвета Боян Магдалинчев, е отправено до председателя на НС Цвета Караянчева, увериха от ВСС. Оттогава насам по въпроса цари мълчание.

Става дума за гласуваните от депутатите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които бе забранено да се оповестяват окончателните ефективни присъди по наказателни дела, докато не се получи уведомление от прокурор, че осъдените вече са в затвора.

Поправките се прочуха като “тайните” присъди, без да е ясно каква е обществената полза от тях. Каква е обществената вреда стана ясно веднага – публичното правосъдие се превърна в “закрито”, под условие. А че декларираната им цел – да спрат “бягствата” от правосъдие, като не позволят на осъдените предварително да разберат, че ще влизат в затвора – е смехотворна, стана ясно твърде бързо. (По правилата на закона осъдените имат право да научат решението, дори и то да не е публично! А да напомняме ли и драмата в Нови Искър?!)

Промените в двата закона влязоха в сила още през ноември 2017 г., но (извън основния въпрос за техния смисъл, който си остана и необсъден от НС) създадоха куп други практически проблеми. Най-вече дали ветото за публичност касае само решенията на последната инстанция – Върховния касационен съд, или на всички инстанции, постановили ефективни присъди?

В този си вид проблемът стигна до Висшия съдебен съвет. След лъкатушения, вземане и отмяна на решения на комисии, на 1 февруари тази година пленумът на ВСС единодушно гласува да поиска “автентично тълкуване” от парламента на приетите от него закони – възможност, предвидена в Закона за нормативните актове.

Конкретното питане гласеше: “Подлежат ли на публикуване обжалваемите актове по наказателни дела, с които деецът е осъден на ефективно лишаване от свобода от момента на постановяването им до изтичане на срока за обжалване и протест или до получаването на жалби и протести?

Чака се отговорът на депутатите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Според анализ на Прокуратурата и МВР за 2020 г., престъпността бележи спад

    Данните за дейността на Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи …

Ген.адвокат Бобек: “Принципът на предимство” позволява да не бъде изпълнено решение на КС, ако засяга интересите на ЕС

Според генералния адвокат Михаил Bobek решения на Конституционен съд, с които се обявява за незаконосъобразно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.