Последни новини
Home / Законът / Цацаров нападна Захариева заради критика на показния арест на кмета на „Младост“

Цацаров нападна Захариева заради критика на показния арест на кмета на „Младост“

Defakto.bg

Това позиция на целия кабинет ли е, пита главният прокурор от Рим

Позицията на вицепремиера Екатерина Захариева за показния арест на кмета и зам.-кмета на „Младост“, които с часове бяха държани на улицата с белезници в центъра на София, предизвика гнева на главния прокурор Сотир Цацаров.

Вицепремиерът Екатерина Захариева

Вчера на брифинг след заседанието на МС, Захариева коментира случилото се така: „Малко се прехвърлиха границите“. И подчерта, че тя самата вярва в презумпцията невинен до доказване на противното.  „Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса“, каза още вицепремиерът.

Днес главният прокурор остро реагира от Рим, където е на работно посещение. Това позиция на целия кабинет ли е, пита той в интервю за радио „Фокус“.
Цацаров заявява: „Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха „прехвърлиха се границите“ – са изречени не от кой да е, а от вицепремиер, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията при положение, че в случая става въпрос за първото им общо разследване на тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите съвместни акции на прокуратурата и на комисията са прехвърлили границата, е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е , че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има“.

Показният арест на Десислава Иванчева взриви общественото мнение

Сотир Цацаров заявява също, че представител на изпълнителната власт не може да прави анализ на доказателствата по едно дело. И завършва: „Иначе досега на анализи, пътни карти и планове сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие“.

Вицепремиерът Захариева, впрочем, бе доста мека в коментара си за „съвместното разследване“. Демонстрираната показност и унижение на заподозрените не малко, а изцяло прехвърлиха границите на евростандартите за човешките права, категорични бяха адвокати. Дори и кметът на „Младост“ Десислава Иванчева да е извършила престъпление, гръмката акция вече публично я оневини и я превърна в жертва, гръмнаха социалните мрежи.

На друго мнение очевидно са само от прокуратурата и от новата антикорупционна комисия, замислили и осъществили акцията.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Смущаващи се не думите изречени от Захариева, а реакцията на Гл. плокурор. Прокуратурата не си ли взе бележка от печалния край на други подобни акции в миналото, за които България беше осъден от съда в Страсбург. Цялата тази пиар – акция беше абсолютно излишна и само ще навреди на обвинителната теза – в това съм сигурен. И друго: Цацаров се изживява като прокурор от школата на Вишински, който предварително раздава присъди и чиито действия не подлежат на критика. Прокуратурата тепърва трябва да доказва обвинението срещу Иванчева, а докато това не бъде потвърдено с влязла в сила присъда, тя не може да бъде унижавана на едно публично позорище. В този аспект Захариева напомня на Гл. прокурор, че има презумпция за невиновност. Изглежда, че той не е много съгласен с тази презумпция, щом като си позволява критика срещу едно много деликатно напомняне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.