Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът реши: Арест за кмета на „Младост“ (обновена и допълнена)

Спецсъдът реши: Арест за кмета на „Младост“ (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Банкнотите от „подкупа“ от 70 000 евро не са маркирани по закон, спор дали парите вече не са върнати на Александър Ваклин

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови Пламен Панайотов от специализирания съд (на снимката горе) за кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, заместника й Биляна Петрова и екскмета Петко Дюлгеров.

Определението бе четено след изнурително, но прелюбопитно заседание днес и не е окончателно – може да се оспори пред апелативния спецсъд. Очакваше се първата инстанция да откликне на прокурорското искане за постоянен арест сред показната акция във вторник в центъра на София. А медии напомниха, че съдия Панайотов е бивш прокурор от СГП, делил един кабинет със сегашния шеф на „Антикорупция“ Пламен Георгиев – освен прокуратурата, новата комисия е другият ключов участник в акцията срещу кмета на „Младост“.

Може да се направи обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, за което са обвинени – подкуп в особено големи размери, предсталяващ особено тежък случай, сметна съдия Пламен Панайотов. А опасността на свобода да се укрият се презюмирала от тежестта на повдигнатите обвинения, имало опасност да извършат и нови престъпления. На това навеждали и показанията на предприемача, подал сигнала Александър Ваклин, неговата съпруга, на секретарката на общината Маргарита Георгиева.

Какво става с парите?

Най-интересният въпрос днес бе за съдбата на прословутите 70 000 евро, за които са обвинени Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Вече ги няма, те не са приложени като доказателства, още на 17 април (денят на „подкупа“ – б.р.) били върнати на подалия сигнала Александър Ваклин от служителя на „Антикорупция“ Деньо Денев и протоколът за това е наличен в делото, обявиха адвокатите.

Но най-вече – въпросните банкноти, чието описване една по една напоително обясняваше шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев преди дни, не са маркирани по реда на закона – няма разрешение на съдия за това (маркирането е специално разузнавателно средство), нито протокол за маркиране. С други думи – който и колкото да „свети“, това нищо не означава за правосъдието!

И още – по делото имало и протокол за предаването на парите от Ваклин на „Антикорупция“ още на 2 април, далеч преди да се уговори въпросната „среща“ за предаването им на кмета и зам.-кмета на „Младост“. С две думи – предприемачът първо дава банкнотите (колко ли банкноти трябват, за да се постигне сумата от 70 000 евро) на новата „Антикорупция“, после веднага след „реализацията“ те му ги връщат. А пътьом по банкнотите се твърди да е сложено отразяващо вещество – неясно в каква процедура.

Стана ясно също, че в направените от Петко Дюлгеров самопризнания веднага след ареста му в присъствието на служебен адвокат, той е разказал как е бил търсен от Ваклин да посредничи за придвижване на преписка, която е била забавена. В присъствието на служебен защитник е казал, че е получил пари от Ваклин, който му обещал 10 % от сумата. В обясненията си обаче Дюлгеров не е посочвал конкретно за кого са били парите, сиреч не е споменавал имената на Иванчева и Петрова. В това категорично увери сегашният му адвокат Марияна Тодорова. Тя каза също, че клиентът й е получил обещание ако даде определени показания да бъде освободен, което очевидно не е станало.

„Няма да даваме обяснения, но парите са дадени за белязване много преди датата, на която Ваклин твърди, че му е съобщено каква е сумата, която трябва да даде. Няма разрешение от съда, нито доказателство за слагането на това вещество за маркиране на парите, това не може да се ползва като доказателство. А ако наистина има протокол за връщане на парите на г-н Ваклин, няма как да се направи експертиза за отпечатъците по тях“, категорична бе адвокат Тодорова пред журналисти.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова в стъклената клетка на спецсъда

Според прокуратурата обаче парите не са върнати на Ваклин на 17 април, тогава били предадени за нуждите на операцията. А  в момента се пазели „там, където трябва“. За белязването им по реда на НПК от обвинението не казаха нищо.

Още в началото на заседанието, пред камери и микрофони Десислава Иванчева и Биляна Петрова категорично отрекоха да са вземали подкуп. А Иванчева каза, че целта на операцията е била постът й да се заеме от сегашния зам.-кмет Румен Русев, тя назова и енигматичиня до днес инвеститор, сигнализирал „Антикорупция“ Александър Ваклин. Че именно той е човекът се потвърди и в съда, макар публично той да отрича да е подателят на сигнала.

А адвокатът на Иванчева Марин Марковски напомни, че даването на подкуп, също е престъпление. И заяви, че, според него, в случая е налице „провокация към подкуп“. Защитникът изтъкна също, че следи от светещото вещество ималао не по пръстите, а само отстрани на дянсата длан на клиентката му и по носа й. Явно е броила парите с нос, заключи той.

Емблематичната снимка със запушената от полицайка уста на Десислава Иванчева при показния арест, днес бе разпространена във фейсбук

Прокуратурата твърди, че има достатъчно свидетели за искани от инвеститори услуги и пари от кмета, за да пусне техни проекти. Обвинението на кметицата се потвърждавало от показанията на редица свидетели, включително секретарката на община „Младост“ Маргарита Стоянова, както и от самопризнанията на Дюлгеров. Освен това с ултравиолетова лампа било установено наличието на веществото, с което предварително са маркирани парите за откупа, по двете обвиняеми. Следи от маркировката е имало също и на левия сенник в колата, която е управлявана от Иванчева.

Изнудвайки строителен предприемач за подкуп от 70 хил. евро, кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна-членка, е друг аргумент на обвинението.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.