Последни новини
Home / Законът / Ще стане ли постоянен арестът на кмета на „Младост“ и заместничката й, решава спецсъдът днес

Ще стане ли постоянен арестът на кмета на „Младост“ и заместничката й, решава спецсъдът днес

Defakto.bg

Адвокат Емилия Недева: Всеки има право на адвокат от момента на задържането си

Днес изтича 72-часовото задържане на кметицата на столичния „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Все още не е ясно дали прокуратурата ще иска постоянен арест и за тримата, обвинени за взимане на подкуп в особено големи размери, съобщава БНР.  Колебанията на разследващите били  около статута на Дюлгеров, сочен за посредник в корупционната схема.  След задържането си той направи пълни самопризнания, което няма да свали обвиненията срещу него, но може да го изведе от ареста. Според разследващи, в присъствието на адвокат той подробно описал как е поискан подкупа от 500 000 евро, а след това и как, с все още анонимния бизнесмен, е било договаряно мястото и предаването на подкупа. От думите на прокуратурата стана известно, че той е осигурил първия транш от 70 000 евро, а парите са били белязани.

Според шефа на  спецпрокуратурата Иван Гешев има достатъчно доказателства за постоянното им задържане, защото „светнали като коледни елхи“.

Адвокат Емилия Недева

По повод безпрецедния арест на Иванчева и заместничката й,  адвокат Емилия Недева, експерт в неправителствeната организация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, коментира пред „Капитал”: Според чл. 30, ал.4 от конституцията всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или от привличането му като обвиняем.На лице, на което е връчена заповед за полицейско задържане по Закона за МВР, задължително се указва правото му да ползва адвокат от момента на това задържане.  Като част от процедурата по задържането лицето подписва декларация дали желае или не адвокат.

По повод публичното задържане на кметицата на „Младост” и показното й държане на улицата в центъра на града, за да си свърши прокуратурата процесуално – следствените работи,  адвокатът акцентира:    Според практиката на ЕСПЧ едно лице се счита за задържано, когато неговата свобода на придвижване е ограничена по такъв начин, че то не е в състояние да напусне свободно мястото, където се намира.

По този начин се очерта като напълно незаконосъобразна практиката един човек да бъде отведен сутринта „за оперативна беседа“ в полицейско управление и едва вечерта да му се връчи заповед за задържане, която да налага присъствието на адвокат, добавя юристът.

Ако задържаният не бъде обвинен по реда на НПК до изтичане на 24 часа от полицейското задържане, той трябва да бъде освободен.  Нито едно процесуално-следствено действие с участието на задържано лице не може да се осъществи без адвокат.

Важно е и друго, казва адвокат Недева:  Конституцията в чл. 56 гарантира правото на всеки гражданин на адвокатска защита, когато са нарушени или застрашени правата му. В този контекст и в държавните учреждения гражданинът може да се явява със защитник.
Това означава, че дори да няма фактическо или полицейско задържане, всяко лице, призовано за явяване в който и да било държавен орган – МВР, КОНПИ, НАП, Прокуратура на Република България и др., може да се яви със защитник и да проведе разговора, срещата, разпита или което да е друго действие, подпомаган от защитника си.
Дори да има качеството свидетел в един наказателен процес, гражданинът има право на консултации с адвокат според чл.122 ал.2 НПК и разследващите трябва да му осигурят тази възможност.

Крайният извод е, че при всеки контакт с държавна администрация в каквото и да било качество гражданите имат право на защитник и ограничаването на това право е противоконституционно.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.