Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ирен Савова: Няма доказателство за “подкупа” в “Младост”, всичко е сценарий

Адвокат Ирен Савова: Няма доказателство за “подкупа” в “Младост”, всичко е сценарий

Defakto.bg

Отсега нататък ще е все така с корумпираните, обеща шефът на “Антикорупция” Пламен Георгиев

От събраното до момента по делото няма доказателства кметът и зам.-кметът на “Младост” да са искали и получили подкупа, за който ги обвиняват. Няма  специални разузнавателни средства (СРС) по делото, всичко се свежда до едни твърдения и един сценарий. Това категорично обяви Ирен Савова, адвокат на зам.-кмета Биляна Петрова, пред бТВ.

“С тези доказателства, които е събрала прокуратурата, ще е много трудно, да не кажа невъзможно да докаже обвиненията си”, каза Савова. Тя влезе и в задочен спор с шефа на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев.

Как се дават пари, преди да са поискани?

Вчера, по време на делото за определяне на мярката за неотклонение на Иванчева, Петрова и третият задържан Петко Дюлгеров в специализирания съд, стана ясно че банкнотите от твърдяния 70 000 евро подкуп не са маркирани като СРС по реда на закона. Под голяма въпросителна бе поставено и сегашното местопребиваване на парите – адвокати обявиха, че, според налични по делото протоколи, те вече са върнати на далия ги строителен предприемач Александър Ваклин, изпратил в “Антикорупция” сигнала срещу кмета на “Младост”. Т.е. че предметът на престъплението по делото го няма в самото дело. Прокуратурата опроверга, че парите не били върнати.

Александър Ваклин

Самият Ваклин, който вчера отричаше да е замесен в случая, каза, че е осигурил парите чрез банков кредит.

“Но ние никога не сме възнамерявали да ги дадем. Ако не бяха разследващите органи, не бих ѝ дал и стотинка. Просто ме шокира наглостта и усещането за безнаказаност у госпожа Иванчева. И затова сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова сигнализирах“, обяви строителният предприемач. И добави, че уважава инициативата “Зелен Младост”, стига “зеленото” да не е в долари, например.

По този повод адвокат Савова изтъкна друг факт – още на 2 април с протокол парите (70 000 евро) са предадени от Ваклин на комисията “Антикорупция” за осъществяване на операцията. А едва на 13 април, според материалите по делото, е бил поискан конкретният подкуп. “Как да повярвам, че всичко е наред, когато едни пари се осигуряват, преди да са поискани?! Това нещо не може да се случи просто така, някой е направил този сценарий”, илюстрира юристката. И напомни нещо важно: провокацията към подкуп е престъпление, наказуемо у нас. А в случая очевидно става дума за това, смята адвокатът.

На въпрос защо все пак преписката на “Ваклин груп” за строителство в “Младост” -4 много се е забавила в общината, Ирен Савова отговори, че е имало неясноти по реституционните права и процедури. Това е научила от клиентката си.

Доказателствата стигат за осъждане

Пламен Георгиев

“Доказателствата срещу Иванчева ще издържат в съда – като прокурор съм сигурен, че са напълно достатъчни за една осъдителна присъда. Дай боже и съдът да мисли по същия начин” – това пък обяви шефът на “Антикорупция” Пламен Георгиев. Даде заявка, че занапред ще се действа все така срещу корупмираните. И видя в шумните показни акции превантивен ефект. “Да, може да се ппиеме и като превенция, какво по-хубаво от това?”, бяха точните му думи.

На въпрос дали все пак Десислава Иванчева беше унизена, Георгиев отвърна:  “Със сигурност не й е било конфортно. Но законът изисква да присъства на всички действия, което и бе направено”. Каза, че не те (осъществилите операцията) са избрали къде да завие служебната кола на кмета, а след спирането й тя не е била местена, за да няма спекулации. По въпроса защо часове наред Иванчева бе с белезници на ръцете, шефът на “Антикорупция” цитира примера на прокурор Иван Гешев за един обвиняем, който си изтъркал ръцете в калта и после не “светнал”.

От създаването си преди малко повече от месец досега новата комисия получила над 100 сигнала за корупция, сред които и за “хора на много високи позиции, по-високи от кмет”, каза още Георгиев, без имена. Но напомни, че те разследвали и магистрати.

Ако ще е все така, ще е страшно!

“Ако отсега нататък ще е все така – ако ще е все така някой, срещу когото не са събрани по надлежния ред достатъчно данни и доказателства да е извършил престъпление, да бъде подлаган на публичен позор, това е страшно!” реагира на изявлението на Пламен Георгиев Ирен Савова.

И добави: “Аз съм радетел корупмираните в нашата държава да бъдат най-жестоко наказвани, но съобразено със закона, а не поръчано”. Илюстрира последиците от показните арести – дъщерята на зам.-кмета Биляна Петрова от вторник насам не ходи на училище, не желае да излиза от дома си и не желае да общува с никого.

Най-важното е съдът да е независим арбитър, реагира на казаното от шефа на “Антикорупция” и адвокат Иван Иванов.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.