Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ирен Савова: Няма доказателство за “подкупа” в “Младост”, всичко е сценарий

Адвокат Ирен Савова: Няма доказателство за “подкупа” в “Младост”, всичко е сценарий

Defakto.bg

Отсега нататък ще е все така с корумпираните, обеща шефът на “Антикорупция” Пламен Георгиев

От събраното до момента по делото няма доказателства кметът и зам.-кметът на “Младост” да са искали и получили подкупа, за който ги обвиняват. Няма  специални разузнавателни средства (СРС) по делото, всичко се свежда до едни твърдения и един сценарий. Това категорично обяви Ирен Савова, адвокат на зам.-кмета Биляна Петрова, пред бТВ.

“С тези доказателства, които е събрала прокуратурата, ще е много трудно, да не кажа невъзможно да докаже обвиненията си”, каза Савова. Тя влезе и в задочен спор с шефа на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев.

Как се дават пари, преди да са поискани?

Вчера, по време на делото за определяне на мярката за неотклонение на Иванчева, Петрова и третият задържан Петко Дюлгеров в специализирания съд, стана ясно че банкнотите от твърдяния 70 000 евро подкуп не са маркирани като СРС по реда на закона. Под голяма въпросителна бе поставено и сегашното местопребиваване на парите – адвокати обявиха, че, според налични по делото протоколи, те вече са върнати на далия ги строителен предприемач Александър Ваклин, изпратил в “Антикорупция” сигнала срещу кмета на “Младост”. Т.е. че предметът на престъплението по делото го няма в самото дело. Прокуратурата опроверга, че парите не били върнати.

Александър Ваклин

Самият Ваклин, който вчера отричаше да е замесен в случая, каза, че е осигурил парите чрез банков кредит.

“Но ние никога не сме възнамерявали да ги дадем. Ако не бяха разследващите органи, не бих ѝ дал и стотинка. Просто ме шокира наглостта и усещането за безнаказаност у госпожа Иванчева. И затова сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова сигнализирах“, обяви строителният предприемач. И добави, че уважава инициативата “Зелен Младост”, стига “зеленото” да не е в долари, например.

По този повод адвокат Савова изтъкна друг факт – още на 2 април с протокол парите (70 000 евро) са предадени от Ваклин на комисията “Антикорупция” за осъществяване на операцията. А едва на 13 април, според материалите по делото, е бил поискан конкретният подкуп. “Как да повярвам, че всичко е наред, когато едни пари се осигуряват, преди да са поискани?! Това нещо не може да се случи просто така, някой е направил този сценарий”, илюстрира юристката. И напомни нещо важно: провокацията към подкуп е престъпление, наказуемо у нас. А в случая очевидно става дума за това, смята адвокатът.

На въпрос защо все пак преписката на “Ваклин груп” за строителство в “Младост” -4 много се е забавила в общината, Ирен Савова отговори, че е имало неясноти по реституционните права и процедури. Това е научила от клиентката си.

Доказателствата стигат за осъждане

Пламен Георгиев

“Доказателствата срещу Иванчева ще издържат в съда – като прокурор съм сигурен, че са напълно достатъчни за една осъдителна присъда. Дай боже и съдът да мисли по същия начин” – това пък обяви шефът на “Антикорупция” Пламен Георгиев. Даде заявка, че занапред ще се действа все така срещу корупмираните. И видя в шумните показни акции превантивен ефект. “Да, може да се ппиеме и като превенция, какво по-хубаво от това?”, бяха точните му думи.

На въпрос дали все пак Десислава Иванчева беше унизена, Георгиев отвърна:  “Със сигурност не й е било конфортно. Но законът изисква да присъства на всички действия, което и бе направено”. Каза, че не те (осъществилите операцията) са избрали къде да завие служебната кола на кмета, а след спирането й тя не е била местена, за да няма спекулации. По въпроса защо часове наред Иванчева бе с белезници на ръцете, шефът на “Антикорупция” цитира примера на прокурор Иван Гешев за един обвиняем, който си изтъркал ръцете в калта и после не “светнал”.

От създаването си преди малко повече от месец досега новата комисия получила над 100 сигнала за корупция, сред които и за “хора на много високи позиции, по-високи от кмет”, каза още Георгиев, без имена. Но напомни, че те разследвали и магистрати.

Ако ще е все така, ще е страшно!

“Ако отсега нататък ще е все така – ако ще е все така някой, срещу когото не са събрани по надлежния ред достатъчно данни и доказателства да е извършил престъпление, да бъде подлаган на публичен позор, това е страшно!” реагира на изявлението на Пламен Георгиев Ирен Савова.

И добави: “Аз съм радетел корупмираните в нашата държава да бъдат най-жестоко наказвани, но съобразено със закона, а не поръчано”. Илюстрира последиците от показните арести – дъщерята на зам.-кмета Биляна Петрова от вторник насам не ходи на училище, не желае да излиза от дома си и не желае да общува с никого.

Най-важното е съдът да е независим арбитър, реагира на казаното от шефа на “Антикорупция” и адвокат Иван Иванов.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов отново обжалва пред ВАС отказа на кадровиците да образуват дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Лозан Панов е обжалвал пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Съдийската колегия да образува …

Емануил Йорданов, бивш шеф на МВР: Кадрите на политически длъжности, трябва сами да напускат при смяна на властта

Бойко Рашков има висока правна квалификация, изборът му е много добър „Изборът на Бойко Рашков начело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.