Последни новини
Home / Законът / Адам Тот, президент на Нотариалната камара на Унгария: Дигиталната ера е предизвикателство пред професията

Адам Тот, президент на Нотариалната камара на Унгария: Дигиталната ера е предизвикателство пред професията

Defakto.bg

 

 

След четиристранната среща между нотариатите на  България, Румъния, Сърбия и Унгария на която бяха обсъдени предизвикателствата пред нотариалната професия по повод прилагането на новия регламент за защита на личните данни на физическите лица, медийният съветник на българската Нотариална камара Рени Николова разговаря с президентите на на гостите –  Димитру Виорел Манеску ,  Адам Тот – президент на Нотариалната камара на Унгария,  Драган Николич – член на Изпълнителното бюро на Сръбския нотариат. 

Нотариус Тот, какво е мнението Ви за  провеждането на такъв формат на работна среща , между представители на четири нотариата?

В днешно време сме изправени пред редица предизвикателства. На първо място това е Европейският съюз. Предизвикателство номер две е дигиталната ера, в която се намираме. Днес вече няма нации и държави, които да са отделни. Нашата професия е една и съща  и независимо дали се намираме в София, Варшава или Букурещ, трябва да даваме единни отговори на обществото. Освен това трябва да докажем, че сме полезни и в дигиталната ера, в която се намираме. Темата на днешната среща бе новият регламент на ЕС, относно защитата на данните на физическите лица. Това е една разпоредба, които ще влезе  в сила в един и същи ден както в София, така и Будапеща, и в Букурещ. Смятам, че е много полезно това, че говорим за предизвикателствата и се опитваме да намираме общи решения. Този подход ни прави по-силни, когато сме заедно, а не отделно. По време на първата ни среща в Будапеща бях изненадан колко позитивна и полезна беше тя. Този формат, който събира четири държави е много подходящ. Ние сме 4 европейски държави с обща история, включително Османското владичество, а след това социализмът.

Така че нашият начин на мислене е много близък. Както казах, когато мнението ни съвпада ние сме много по-силни. Това е добре за всички. Винаги е приятно да се срещнеш  и да разговаряш с колеги и приятели. В този случай това е не само приятно, но и полезно.

Ползва ли се с доверието на обществото нотариусът в Унгария?

Ние започнахме да изграждаме традиционната нотариална система през 1992 г. Тоест преди 26 г. Според допитване до обществото към днешна дата хората имат повече доверие в нотариусите, отколкото в съдиите. Това е резултат от нашата всекидневна работа.  Действителният проблем е, недостатъчната информираност на хората  за ползата от  услугите, които нотариусът предлага. Да, те търсят нашите услуги за завещания , при регистрации на дружества, за покупко-продажби, но  напр. по лизингови договори, те просто не са запознати с възможностите, които нотариусът предлага. Поради тази причина ние отделяме голямо значение на медиите. Редовно  участваме в предавания на националното радио и различни телевизии. Всяка сутрин в предаване наречено „Мока“, като кафето, председателят на Нотариалната камара, в рамките на 5 мин, говори за въпроси, свързани с нотариалната дейност, например какви са ползите от това човек да изготви нотариално заверено последно завещание, какви са ползите от нотариално заверените пълномощни и тн. Когато пътувахме за Сърбия, граничният полицай, още преди да сме си представили документите, попита дали сме от предаването. Започнаха да ни разпознават и  все повече да разбират нашите услуги.

Как оценявате организацията на  събитието?

Благодаря за гостоприемството. За събитието искам да кажа, че организаторите бяха много подготвени. Всичко мина изключително гладко. Ние сме участвали в множество срещи и винаги е било интересно, когато има въпроси, които интригуват нашите колеги. Ние се радваме на възможността  да се срещаме и да обменяме  мисли. Това е много полезно. На тази среща бе споделена много практическа информация и е добре, че участваха и представители на Сърбия. Тя все още не е в ЕС, но като поведение, начин на мислене и откритост сръбските ни колеги са европейски нотариуси.

 

Тамаш Парти, президент на НК на Будапеща:  Дейността на нотариуса все повече ще бъде свързана с новите технологии

Аз искам да засегна една много актуална тема.  Всяка година при нас се провежда среща на тема футурология, на която се обсъждат въпросите на бъдещето свързани с нотариусите, бъдещите проекти и блокчейн технологиите. Факт е, че светът става все по-сложен. Двигател на това усложняване на света  са новите технологии. Заради това е важно да вникнем в  логиката на технологичните развития и факти. Така можем да намираме общи решения, например как да възприемаме новите технологии и да ги адаптираме към своята дейност. Съществуват два подхода – технологичния и човешкия. Може би сте чували понятието технологична сингуларизация. Това значи, че двата подхода се приближават все повече един до друг. Може би в крайна сметка ще стигнем до такава сингуларизация  между нотариалната дейност и технологиите.

                                       Драган Николич,  член на Изпълнителното бюро на Сръбския нотариат:

                                                           Надявам се на дългосрочно партньорство

  • Темите, които се разискваха на срещата са актуални,   чухме примери, които можем да използваме в нашия нотариат.   Ние очакваме да бъдем приети в ЕС. Идва период за промяна и в нашето законодателство. Трябва да установим нови правила. Сега и с новия Закон за лични данни в ЕС ще имаме много работа.   Сръбският нотариат е най-новият от европейските нотариати. Но и в нашата страна и в международните организации вече ни признават и ние трупаме опит.  Хората ни имат доверие, защото  виждат, че работим качествено. Има и контрол на работата ни . Мисля,че с активната ни  роля,  ние сме заслужили да бъдем част и от международните събития в сферата.
  • В хода на разговорите възникна идея за среща на  сръбските и българските нотариуси в Ниш, какви са въпросите,  които мислите че трябва да се обсъждат?

–   Да, идеята дойде спонтанно. Моето предложение е да изградим трайна връзка между Камарата в София и колегите нотариуси  в Ниш. Ние сме съседни държави и сме близки по дистанция. Подобна среща би била много полезна и за двете страни. Вече има много български фирми, които работят в Сърбия, а и обратното. Вие имате прекрасна  природа, така че  много сърби, вече си  купуват имоти в България, например в Банско.  Добре ще е ,ако  направим така, че на хората да  са  ясни процедурите и необходимите документи ,ако решат да придобиват имоти независимо дали сърби в България или българи у нас.  Така ще бъдат  спокойни и ще могат да си планират нещата правилно.

Надявам се да направим тази комуникация и тя постепенно да прерасне в едно дългосрочно партньорство, така че да споделяме регулярно нашия съвместен опит.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.