Последни новини
Home / Законът / Резервен заседател и адвокат ще „подсигуряват“ делото за Царските конюшни

Резервен заседател и адвокат ще „подсигуряват“ делото за Царските конюшни

Defakto.bg

Разпоредителното заседание отложено за юни

Резервен съдебен заседател и резервен защитник на бившия областен управител на София Веселин Пенев назначи днес съдия Снежина Колева от СГС. „Подсигуряването“ на защитата е по искане на прокуратурата.

Насроченото за днес разпоредително заседание по наказателното дело, подсъдими по което са Пенев (за неизгодни сделки е тежък случай на безстопанственост) и лицензираният оценител Юлия Димитрова (за документно престъпление), бе отложено за 18 юни.

Така казусът с продажбата на безценица на апетитни имоти в центъра на София, на метри от парламента, пак не стартира в съда.

През декември м.г. заседанието бе отложено заради ангажимент на защитата, през февруари се проведе и СГС прекрати делото заради неясни обвинения. През март обаче апелативният съд отмени прекратяването и върна казуса в Софийския градски съд. И се стигна до днешното разпоредително заседание.

На него не са се явили адвокатите на подсъдимите Даниела Доковска и Ина Лулчева, уведомявайки съда за ангажимент по друго дело и за планирано пътуване, съобщиха от СГС. С 25 минути е закъснял и съдебен заседател – той идвал на мястото на друг, който пък е поискал да бъде заличен от списъка със заседателите.

Очаквано, прокуратурата е настояла да се определят резервни защитници. СГС е удовлетворил искането само по отношение на Веселин Пенев – обвиненията срещу него са тежки и защитата е задължителна. С Юлия Димитрова не е така.

Отделно е назначен и резервен съдебен заседател. По новите правила на НПК на разпоредителното заседание трябва да се изчистят всички важни за процеса предварителни въпроси, най-вече дали са налице сериозни нарушения, които не позволяват провеждане на съдебното следствие.

 

Освен наказателния процес, по казуса „Царски конюшни“ има и гражданско дело – в него държавата иска сделката с фирмата „Евротрансбилд“ да се прогласи за нищожна. То също не е тръгвало по същество, установи проверка на De Fakto. На проведено заседание съдия Росен Димитров е отхвърлил поискан му от ответника отвод и е насрочил делото за 14 юни заради молба за конституиране на трето лице-помагач.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.