Последни новини
Home / Законът / Резервен заседател и адвокат ще „подсигуряват“ делото за Царските конюшни

Резервен заседател и адвокат ще „подсигуряват“ делото за Царските конюшни

Defakto.bg

Разпоредителното заседание отложено за юни

Резервен съдебен заседател и резервен защитник на бившия областен управител на София Веселин Пенев назначи днес съдия Снежина Колева от СГС. „Подсигуряването“ на защитата е по искане на прокуратурата.

Насроченото за днес разпоредително заседание по наказателното дело, подсъдими по което са Пенев (за неизгодни сделки е тежък случай на безстопанственост) и лицензираният оценител Юлия Димитрова (за документно престъпление), бе отложено за 18 юни.

Така казусът с продажбата на безценица на апетитни имоти в центъра на София, на метри от парламента, пак не стартира в съда.

През декември м.г. заседанието бе отложено заради ангажимент на защитата, през февруари се проведе и СГС прекрати делото заради неясни обвинения. През март обаче апелативният съд отмени прекратяването и върна казуса в Софийския градски съд. И се стигна до днешното разпоредително заседание.

На него не са се явили адвокатите на подсъдимите Даниела Доковска и Ина Лулчева, уведомявайки съда за ангажимент по друго дело и за планирано пътуване, съобщиха от СГС. С 25 минути е закъснял и съдебен заседател – той идвал на мястото на друг, който пък е поискал да бъде заличен от списъка със заседателите.

Очаквано, прокуратурата е настояла да се определят резервни защитници. СГС е удовлетворил искането само по отношение на Веселин Пенев – обвиненията срещу него са тежки и защитата е задължителна. С Юлия Димитрова не е така.

Отделно е назначен и резервен съдебен заседател. По новите правила на НПК на разпоредителното заседание трябва да се изчистят всички важни за процеса предварителни въпроси, най-вече дали са налице сериозни нарушения, които не позволяват провеждане на съдебното следствие.

 

Освен наказателния процес, по казуса „Царски конюшни“ има и гражданско дело – в него държавата иска сделката с фирмата „Евротрансбилд“ да се прогласи за нищожна. То също не е тръгвало по същество, установи проверка на De Fakto. На проведено заседание съдия Росен Димитров е отхвърлил поискан му от ответника отвод и е насрочил делото за 14 юни заради молба за конституиране на трето лице-помагач.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.