Последни новини
Home / Законът / Със 7 срещу 2 гласа: Инспекторатът няма да иска дисциплинарно наказание за председателя на САС

Със 7 срещу 2 гласа: Инспекторатът няма да иска дисциплинарно наказание за председателя на САС

Defakto.bg

Докладчикът Александър Мумджиев и главният инспектор Теодора Точкова несъгласни с мнозинството

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е допуснала нарушения на принципа за случайното разпределение на делата по казуса за 102 милиона лева и други. Това е окончателният резултат от проверката, извършена от Инспектората.

В същото време Инспекторатът няма да предложи на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно дело срещу съдия Дончева за нарушенията. Това е решението на мнозинството в Инспектората – на заседание на 20 април то е взето със 7 срещу 2 гласа. По неофициална информация „за“ искането за дисциплинарно наказание на председателя на САС са били докладчикът Александър Мумджиев и главният инспектор Теодора Точкова.

Главният инспектор Теодора Точкова

Днес от институцията изпратиха следното официално съобщение:

Проверката на Инспектората към ВСС за спазването на принципа на случайното разпределение на делата (чл. 9 от Закона за съдебната власт) в Софийския апелативен съд (САС) приключи.

Актът за резултатите от проверката, възложена със заповед на главния инспектор Теодора Точкова от 23 януари 2018 г., е окончателен. С решение от 30 март главният инспектор остави без разглеждане като недопустимо възражението на административния ръководител на САС в една част  и го отхвърли като неоснователно в останалата му част.

Актът за резултатите от извършената проверка за спазването на принципа за случайното разпределение на делата в САС и решението на главния инспектор са публикувани на интернет страницата на Инспектората към ВСС – http://www.inspectoratvss.bg/bg/acts/.

Инспекторът- докладчик Александър Мумджиев

Въз основа на констатациите и изводите, направени в акта, на 19 април инспекторът, извършил проверката, внесе предложение по чл. 312, ал. 1, т. 3 от ЗСВ – за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на САС.

На заседание на Инспектората към ВСС, проведено на 20 април, от присъстващите 9 инспектори предложението бе отхвърлено със 7 на 2 гласа“.

Повод за проверката бе именно прословутото „дело за 102 милиона лева“, след изрично искане на председателя на САС Инспекторатът и прокуратурата да проверят дали е корумпирана. Данни за нарушение на принципа за независимост на магистратите не са открити, обявиха инспекторите, но бе започната нова проверка заради данни за нарушения при „случайното разпределение“. Прокуратурата също свали от Дончева „съмненията за корупция“.

А че след ВКС, и Инспекторатът е открил нарушения на случайния избор при разпределянето на казуси в апелативния съд, стана ясно още през март. Констатациите обаче не бяха окончателни, защото Даниела Дончева ги бе оспорила пред главния инспектор, чакаше се произнасянето на Теодора Точкова. Неофициално се знаеше, че в доклада на Александър Мумджиев са посочени пет нарушения. Сред които необосновано изземване със заповеди на дела от техните докладчици (включително от съдията Милен Василев, оповестил казуса за 102 милиона лева); неправомерно утвърждаване на вътрешни правила, позволяващи замяна на докладчика с друг, посочен от разпределящия; нарушение на принципа на съдийското самоуправление при самопреместването на председателя на САС от гражданското в търговското отделения на съда.

Заради публичните реакции съдия Дончева си направи отвод по конкретното дело за 102 милиона лева, а на 30 март то бе решено от друг състав с председател Мадлена Желева.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.