Последни новини
Home / Законът / Тръгва нов избор за председател на Софийския градски съд

Тръгва нов избор за председател на Софийския градски съд

Defakto.bg

Повече от месец след провала на първия опит за избор на нов председател на Софийския градски съд, процедурата тръгва повторно. Утре ВСС ще обяви нов конкурс за ключовия съд, установи наше допитване до кадровиците.

Въпросът кой ще оглави СГС вълнува не само работещите в него магистрати и служители, важен е и за гражданите. В този съд продължават да се гледат дела срещу депутатите, министри, съдии, прокурори, следователи (без корупционните престъпления, „връчени“ с последните промени в НПК на спецправосъдието). Но най-вече там се гледат имотни и търговски спорове за милиони.

Софийският градски съд е без титулярен председател от октомври миналата година след оставката на Калоян Топалов, временно го оглавява Десислава Попколева. Тя обаче не се кандидатира за титуляр.

В първия конкурс първоначално кандидатите бяха трима, и тримата от СГС – подкрепената от общото събрание Величка Цанова, Светлин Михайлов и Евгени Георгиев. Заради лични причини Цанова се оттегли, а на 13 март нито един от останалите претенденти не получи нужните 8 гласа „за“ от съдийската колегия на съвета. Петима подкрепиха Евгени Георгиев, само двама – бившият шеф на СГС Светлин Михайлов, предварително спряган от медии като фаворит. След обявяването на резултата Михайлов обяви, че повече няма да се кандидатира, а Георгиев – че ще помисли дали да го направи.

Няма забавяне на новата изборна процедура, уверяват сега кадровици. Решението за стартирането й ще бъде взето на 24 април заради формалности – трябвало да се изчака да изтече срокът за обжалване на резултатите от гласуването на 13 март. А този срок, според прочита на съвета, започва да тече от момента на писменото уведомяване на кандидатите за резултатите, макар че те им бяха съобщени директно и публично още в деня на неуспешния вот. Това е ненужен формализъм, при непосредствено уведомяване, няма нужда и от писмено, смятат членове на ВСС.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.