Последни новини
Home / Законът / ВСС обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища

ВСС обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища

Defakto.bg

Свободните длъжности са общо 18

След близо две години прекъсване, ВСС обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища в страната. Свободните длъжности в момента в София, Пловдив, Бургас и Велико Търново са общо 18.

В съдийската колегия имаше дебат по два основни въпроса.

Първият – дали на конкурс да бъдат обявени само свободните в момента длъжности или и други, чието освобождаване скоро предстои поради пенсиониране на магистрати. Надделя виждането да са само свободните в момента, защото така повелявал законът.

Вторият въпрос бе дали всички вакантни длъжности да са на конкурс за повишаване или да има и конкурс за преместване. При варианта преместване, това щеше да е конкурс само за 1 длъжност за граждански съдия в САС. След обстойно обсъждане на задължителните по закон проценти за повишаване (80 %) и последващите по 10 % за „външни“ назначения (каквито няма за апелативните и върховните съдилища) и за преместване, мнозинството във ВСС реши конкурсът за апелативните съдилища да е само за повишение. Факт е обаче, че на апелативно ниво е почти невъзможно да се съберат толкова вакантни бройки в един съд, 10 % от които да даде поне 1 длъжност за повишаване. „Трябва да настъпи епидемия“, илюстрира Драгомир Кояджиков.

В крайна сметка се обявява конкурс за повишаване за 8 длъжности в Софийския апелативен съд, по 2 в Бургас, Варна, Пловдив и 4 във Велико Търново. Те са разделени и по материи – наказателна, гражданска и търговска.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.