Последни новини
Home / Законът / ВСС обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища

ВСС обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища

Defakto.bg

Свободните длъжности са общо 18

След близо две години прекъсване, ВСС обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища в страната. Свободните длъжности в момента в София, Пловдив, Бургас и Велико Търново са общо 18.

В съдийската колегия имаше дебат по два основни въпроса.

Първият – дали на конкурс да бъдат обявени само свободните в момента длъжности или и други, чието освобождаване скоро предстои поради пенсиониране на магистрати. Надделя виждането да са само свободните в момента, защото така повелявал законът.

Вторият въпрос бе дали всички вакантни длъжности да са на конкурс за повишаване или да има и конкурс за преместване. При варианта преместване, това щеше да е конкурс само за 1 длъжност за граждански съдия в САС. След обстойно обсъждане на задължителните по закон проценти за повишаване (80 %) и последващите по 10 % за “външни” назначения (каквито няма за апелативните и върховните съдилища) и за преместване, мнозинството във ВСС реши конкурсът за апелативните съдилища да е само за повишение. Факт е обаче, че на апелативно ниво е почти невъзможно да се съберат толкова вакантни бройки в един съд, 10 % от които да даде поне 1 длъжност за повишаване. “Трябва да настъпи епидемия”, илюстрира Драгомир Кояджиков.

В крайна сметка се обявява конкурс за повишаване за 8 длъжности в Софийския апелативен съд, по 2 в Бургас, Варна, Пловдив и 4 във Велико Търново. Те са разделени и по материи – наказателна, гражданска и търговска.

About De Fakto

Проверете също

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Висшият адвокатски съвет е поискал от  министъра на здравеопазването  указания за начина на присъствено провеждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.